IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Канада запази лихвените проценти без промяна

Това е първата от големите централни банки, която поставя пауза на ръста на лихвите

20:30 | 08.03.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Централната банка на Канада запази лихвените проценти непроменени за първи път от девет срещи насам. Институцията коментира, че е готова да повиши лихвите отново, ако икономиката се отклони от прогнозния курс.

Централните банкери изпълниха обещанието си от януари да задържат референтната овърнайт лихва на 4,5%, съобщава Bloomberg.

Това е първата от големите централни банки, която поставя пауза на ръста на лихвите, което се очакваше както от пазарите, така и от икономистите. Длъжностните лица обаче оставят вратичка за по-нататъшно увеличение на лихвените проценти при необходимост.

Решението на канадската централна банка предполага, че институцията е уверена, че агресивното затягане на паричната политика през последната година ще продължи да забавя икономическия растеж и ще свие и инфлацията. Това е в противоречие с Федералния резерв на САЩ, който сигнализира за предстоящи допълнителни увеличения.

Националната валута на Канада поевтиня до 1,3795 канадски долара за 1 щатски долар, най-ниското ниво от 3 ноември 2022 г. насам. Доходността от референтните двугодишни държавни облигации спадна с повече от 2,5 базисни пункта до 4,301% в 11:52 ч. в Отава.

В съобщението на централната банка на Канада се казва още, че пазарът на труда е „много затегнат“, а инфлационните очаквания „трябва да спаднат още повече“, за да може инфлацията да се върне към целта от 2%.

Като цяло институцията смята, че икономиката се развива според очакванията в техните прогнози от януари. Последните данни остават „в съответствие с очакванията на банката, че инфлацията ще спадне до около 3% в средата на тази година“, посочва се в изявлението на централните банкери.

„С по-слабия икономически растеж през следващите месеци се очаква натискът върху пазарите на продукти и на труда да отслабне“, допълват банкерите. Според банката „ограничителната парична политика тежи върху разходите на домакинствата“.

Разминаването между централната банка на Канада и Федералния резерв на САЩ ще тества решимостта на централните банкери в Отава, тъй като според икономистите лихвите в Канада могат да изостанат от лихвите в САЩ само с около 100 базисни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 08.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още