IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дивиденти до 400 млн. долара от руски активи остават недостъпни за индийски компании

Плащанията от петролните и газови руски активи на енергийните компании в Индия са блокирани поради задръстване в банковите канали и неспособността на Москва да плаща в долари

15:30 | 29.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Индийските енергийни компании не са в състояние да извлекат дивиденти на стойност до 400 млн. долара от своите активи в Русия, предупреди високопоставен служител на петролното министерство на страната, цитиран от Bloomberg.

Държавни компании като ONGC Videsh Ltd имат дялове в руски петролни и газови находища. Но дивидентите от тези активи са блокирани поради задръстване в банковите канали на Русия и неспособността на страната да плаща в долари на фона на санкциите на САЩ и ЕС срещу Москва.

Междувременно Индия е изправена пред предизвикателства при закупуването на руски суров петрол над ценовата граница. Страната обаче ще намери начини да плати, посочва служителят, пожелал да запази анонимност.

Добивът на петрол и газ на ONGC Videsh се очаква да се върне към растеж тази година, след като операциите ѝ отчетоха засилване на темпа на добив в находището „Сахалин-1“ - проект, засегнат от последиците от войната на Русия в Украйна.

По-рано тази седмица Bloomberg съобщи, че руският петрол продължава да стига до Европа въпреки санкциите с помощта на Индия. Азиатската страна е напът да стане най-големият доставчик на рафинирани горива в Европа този месец, като същевременно купува рекордни количества руски суров петрол, показват данни, събрани от Bloomberg от консултантската фирма Kpler.

„Руският петрол си проправя път обратно към Европа въпреки всички санкции и Индия, която увеличава износа на горива на запад, е добър пример за това“, коментира доставките Виктор Катона, водещ анализатор в Kpler.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 29.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още