IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shell продава дела си в австралийски газов проект на BP

Обектът Browse има потенциала да произвежда 11,4 милиона тона втечнен природен газ, втечнен петролен газ и битов газ годишно

12:30 | 29.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Англо-холандската енергийна компания Shell Plc се споразумя да продаде на BP Plc своя дял, възлизащ на 27%, в проекта за природен газ Browse, намиращ се край северозападния бряг на Австралия, едно от най-големите неизползвани газови находища в страната, съобщава Bloomberg.

„Активът Browse вече не е стратегически подходящ в контекста на глобалното портфолио на Shell“, изтъква местното звено на енергийния гигант, Shell Australia, без да разкрива цената по сделката. Говорител на BP потвърди споразумението, като каза, че то ще увеличи дела на компанията в проекта до 44%.

Продажбата подлежи на регулаторни одобрения. 

Browse има потенциала да произвежда 11,4 милиона тона втечнен природен газ (LNG), втечнен петролен газ (LPG) и битов газ годишно и е ключово потенциално развитие на фона на нарастващото глобално търсене на гориво. Woodside Energy Group е оператор на проекта, като партньори са PetroChina Co. и Japan Australia LNG Pty.

И все пак разработката, която ще отдели най-малко 70 милиона тона еквивалент на въглероден диоксид за 30 години експлоатация, се противопоставя на активистите за борба с климатичните промени, защото ще генерира повече замърсяване при производството на газ, отколкото други ключови проекти в Австралия. Съвместното предприятие преразглежда начините за управление на емисиите, включително осъществимостта на улавяне и съхранение на въглерод.

„BP вярва, че развитието на газовите ресурси в Browse може да допринесе значително за енергийната сигурност в Австралия и в Азиатско-Тихоокеанския регион“, споделя говорителят на компанията.

Woodside оценява капиталовите разходи на 36 млрд. австралийски долара (24 млрд. долара) за Browse и разширяването на проекта North West Shelf в Западна Австралия до 60-те години на миналия век.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 29.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още