IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Shell разби рекордите с печалбата си за 2022 година

Компанията увеличава дивидентите с 15% за четвъртото тримесечие и отделя 4 млрд. долара за обратно изкупуване на акции

10:39 | 02.02.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

С рекордна печалба от 39,9 млрд. долара приключва Shell 2022 година, изчисли Ройтерс. Печалбата на компанията се удвоява спрямо 2021 година и разбива предишния рекорд от 31 млрд. долара, отчетен през 2008 година. Това е поредният енергиен гигант, който публикува рекордни финансови резултати, получени на фона на високите цени на енергийните ресурси.

По-рано тази седмица Exxon и Chevron също публикуваха своите финансови отчети. Exxon подобри всички рекорди в петролната индустрия като цяло, записвайки печалба от 56 млрд. долара.

Тези резултати дават основания на властите по света да настояват и енергийните компании да поемат част от тежестта на енергийната криза. Американският президент Джо Байдън например разкритикува петролните гиганти, че използват печалбите за обратно изкупуване на акции или за увеличаване на дивидентите за акционерите, но не влагат в развитието на нови проекти, които да успокоят цените на пазарите.

Печалбата на Shell за четвъртото тримесечие също е рекордна - 9,8 млрд. долара, въпреки че в този период цените на петрола и природния газ тръгнаха надолу спрямо третото тримесечие. Финансовите резултати обаче са подкрепени от увеличените продажби на втечнен газ, става ясно още от отчета на компанията, публикуван на страницата ѝ.

Заради по-добрите резултати компанията увеличава дивидента за акционерите си с 15% през четвъртото тримесечие и отделя 4 млрд. долара за обратно изкупуване на акции. През 2022 година компанията е платила дивиденти в размер на 26 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:40 | 02.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: evlogi все едно спекулативното вдигане на цените има нещо общо със зеления прехода и нищо общо с ковид блокадите, ама нищо общо! ... ае по сериозно, моля :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС направо продавай и алл-ин в Гъъзпром, там дават дивиденти на корем... хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
evlogi
преди 1 година
Към момента, както можеше да се предвиди, и както много хора предвиждаха, зеленият преход основно е от полза за големите петролни компании, петролните монархии в залива, Русия, в която обаче положителният ефект от процеса се нулира от Кремълските прос,тотии, и по щастливо стечение на обстоятелствата Норвегия. Може би това ще се промени, но засега това е положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Р?мператоръ
преди 1 година
Те все разбират рекордите и дивидентът все е наполовина на този отпреди 20-а година. Компанията се е напълнила със зеленаши - това е още по-зле, отколкото ако беше се напълнила с комунисти. Неслучайно намалих акциите си в Шел наполовина. А някога се кълнях в Мидичката като в господ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още