IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН предупреждава за риск от хуманитарна криза в цяла Източна Африка заради войната в Судан

Ако конфликтът не приключи скоро, има възможност нестабилност да обхване и съседни страни, особено Чад, предупреждават анализатори

11:48 | 30.04.23 г.
Снимка: EPA/Посолство на Индонезия в Хартум
Снимка: EPA/Посолство на Индонезия в Хартум

Продължаващото насилие в Судан може да предизвика хуманитарна криза в цяла Източна Африка, предупреждава Световната програма на ООН по прехраната (WFP), предава ДПА.

"Една трета от населението на страната гладуваше и преди да избухнат сраженията, а сега има недостиг на всякакви продоволствия и цените на храните рязко се повишават", коментира Мартин Фрик, директор на германския клон на Световната програма на ООН по прехраната, цитиран от БТА.

Подобни тенденции за увеличаване на цените има и в съседни държави като Чад и Южен Судан. И двете страни приеха хиляди бежанци след началото на сраженията.

"В Южен Судан, който заради климатичните промени в някои региони е застрашен от наводнения, а в други – от суша, цените на храните много бързо се увеличиха с 28%", казва още Фрик.

Ситуацията се влошава и заради напрежението в Африканския рог, където шест сезона бяха провалени от дъждовете. 

Суданската редовна армия, ръководена от Абдел Фатах Бурхан, вече трета седмица се сражава с паравоенните Сили за бърза подкрепа, оглавявани от Мохамед Хамдан Дагало, по-известен като Хемети.

Двамата генерали поеха ръководството на страната с население от 46 млн. души с два военни преврата, извършени съответно през 2019 и 2021 г. 

Конфликтът между редовната армия и Силите за бърза подкрепа, който избухна на 15 април, принуди хиляди да напуснат домовете си. Жертвите са стотици.

Риск от разпространение на кризата

Ако войната между двете съперничещи си групи не приключи скоро, както мнозина се опасяват, различни етнически милиции, паравоенни групи и руски наемници, действащи в различните зони в региона, биха могли да използват кризата, за да предприемат атаки или да подклаждат бунтове, пише Bloomberg. Рисковете за региона с население 360 млн. души се увеличават. Графика: Bloomberg Рисковете за региона с население 360 млн. души се увеличават. Графика: Bloomberg

„Това е регион, богат на злато и диаманти“, коментира Анисет-Жорж Дологеле, бивш министър-председател на Централноафриканската република (ЦАР). „Въоръжените групи финансират своите операции чрез тези ресурси. Опасявам се, че това може да е притегателен фактор“, допълва той.

ЦАР на югозапад е една от седемте държави, които граничат със Судан, заедно с Египет, Либия, Чад, Южен Судан, Етиопия и Еритрея. Много от тези страни в последните години преминаха през някаква комбинация от продължителни конфликти, продоволствена несигурност, въоръжени бунтове и граждански вълнения.

Анализаторите казват, че Чад и Южен Судан са изложени на най-непосредствен риск от конфликта в Судан. ООН  изчислява, че двете страни, които се нареждат сред най-бедните в света, могат да приемат до 270 хил. бежанци през следващите седмици.

Чад, ключов съюзник на Запада в борбата срещу тероризма и опора срещу нарастващото руско влияние в региона, през последните години отблъсна два сериозни опита за преврат, които дойдоха точно отвъд границата в региона Дарфур в Судан, където вече има интензивни етнически битки и много убити и в настоящата война.

Много от съперничещите си групи в Дарфур „може също да имат връзки през границите в Чад и ЦАР“, казва Сара Мадждуб, базиран в Судан независим анализатор на конфликти.

Скоро след избухването на боевете в суданската столица Хартум на 15 април Чад затвори границата си и разположи войски на контролно-пропускателните пунктове. Премиерът на страната Салех Кебзабо се опасява, че бунтовници може да се опитат да влязат в Чад, а там биха могли да обединят сили с групи, които вече са на границите на страната.

Сред въоръжените групировки, които действат в региона, е руската паравоенна организация „Вагнер“. Свързаната с Кремъл наемническа група има сили в Судан, Либия и ЦАР, където участва в търговията с диаманти и злато. Групата също има връзки със съоръжение за обработка на злато извън Атбара в Судан, според ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 30.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още