IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Засилващият се пазар на стомана помага на ArcelorMittal да победи прогнозите

Доставките растат с повече от 14% спрямо предходното тримесечие, водени от търсенето в Северна Америка и Европа

10:19 | 04.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Печалбата за първото тримесечие на ArcelorMittal SA, най-големия производител на стомана извън Китай, се е увеличила, тъй като възстановяването на търсенето е повишило цените на стоманата, съобщава Bloomberg.

Бизнесът на концерна в Европа – където се намира основната част от добивния капацитет на ArcelorMittal - показва значително подобрение, тъй като клиентите започнаха да попълват запасите си, създадени след нахлуването на Русия в Украйна. Това предполага, че производителите и строителните компании в региона може да се справят с икономическите предизвикателства сравнително добре, след като миналата година бяха ударени от енергийната криза.

„Както се очакваше, пазарните условия се подобриха през първото тримесечие, като краят на изчерпването на запасите от клиентите подкрепи видимия ръст на потреблението на стомана и възстановяването на спредовете“, изтъква главният изпълнителен директор Адитя Митал. „Очакваме допълнително увеличение на доходността през второто тримесечие“, добавя той.

Финансови резултати на ArcelorMittal за първото тримесечие на 2023 г. Източник: ArcelorMittal SA Финансови резултати на ArcelorMittal за първото тримесечие на 2023 г. Източник: ArcelorMittal SA

ArcelorMittal съобщи, че печалбата ѝ преди лихви, данъци, обезценка и амортизация (EBITDA)  е нараснала до 1,82 млрд. долара през първото тримесечие, надминавайки прогнозите на анализаторите. Компанията ще изкупи обратно до 85 млн. акции до май 2025 г., в зависимост от размера на свободния паричен поток, който генерира.

Доставките на стомана растат с повече от 14% спрямо предходното тримесечие, водени от търсенето в Северна Америка и Европа, изтъква компанията. Прогнозата на ArcelorMittal за растеж на потреблението на стомана извън Китай – ключов барометър на световната икономика – остана непроменена на 2% до 3% през 2023 г.

Все пак слабото търсене на китайски метали и по-нататъшното затягане на паричната политика в САЩ и Европа представляват рискове за перспективите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 04.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още