IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще финансира с до 50% разходите за комуникационни кампании за въвеждане на еврото у нас

Споразумението за партньорство предвижда координация с европейските власти за по-голяма информираност на обществеността

15:52 | 11.05.23 г. 1
Снимка: Ройтерс
Снимка: Ройтерс

Съвместни дейности между българските и европейските власти с цел организиране на информационни и комуникационни кампании за преминаването към европейската валута предвижда ново споразумение за партньорство между Европейската комисия (ЕК) и България. Одобрение на проекта на споразумението бе дадено днес с решение на Министерски съвет.

Споразумението за партньорство предвижда да се координират усилията на българските и европейските власти, за да се повиши информираността на обществеността за функционирането на Икономическия и паричен съюз и на еврото, и да се допринесе за плавната смяна на валутата, когато България приеме европейските пари, се казва в решението.

Съвместните дейности ще могат да бъдат съфинансирани чрез споразумение за безвъзмездни средства или да бъдат изпълнени от ЕК в зависимост от наличието на бюджетни средства. Подкрепата на ЕК чрез споразумения за безвъзмездна помощ или пряко изпълнение на дейностите обаче не трябва да надвишава 50% от общите разходи, направени при изпълнение на националната стратегия.

От Министерския съвет припомнят, че подобни споразумения са подписвани и от другите държави в рамките на подготовката им за присъединяване към еврозоната. Упълномощен да подпише документа от името на България е министърът на финансите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 11.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
doba
преди 11 месеца
ЕК не разбират, че колкото повече финансират, толкова повече народа не им вярва. Същата работа с ваксините за Ковид-а преди време...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още