IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Югоизточна Азия се сблъсква с исторически горещини и силно замърсяване на въздуха

Някои градове в региона отчитат температури от над 44 градуса по Целзий, като населението трябва да се справя и с ниското качество на въздуха

12:20 | 16.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Няколко града в Югоизточна Азия отчетоха необичайно високи температури през уикенда, като някои райони записаха нови исторически рекорди, докато глобалното изменение на климата подхранва както горещините, така и замърсяването на въздуха в региона, пише CNBC.

Температурата в Туондонг, Виетнам, достигна рекордно високо ниво от 44,2 градуса по Целзий в неделя, информира Виетнамският национален център за хидрометеорологични прогнози. Луанпрабан, град в Лаос, отбеляза рекордно висока температура от 43,5 градуса по Целзий в събота, споделя тайландският метеорологичен отдел.

В Банкок, столицата на Тайланд, метеорологичната служба също измери рекордно висока температура от 41 градуса по Целзий през уикенда.

Температурите в Сингапур достигнаха 37 градуса по Целзий в събота, изравнявайки рекорда, регистриран преди 40 години, съобщава Националната агенция по околната среда на Сингапур.

Югоизточна Азия е един от регионите, които са най-уязвими от изменението на климата, подхранващо по-чести и продължителни горещини, като по този начин задълбочава проблема със замърсяването на въздуха. Комбинацията от екстремни горещини и високи нива на смог в региона изостря риска от заболявания, свързани с качеството на въздиха и атмосферните условия, както и респираторните и сърдечно-съдовите проблеми.

Високите температури тази година могат да бъдат свързани с комбинация от проблеми, включително по-редките валежи през изминалата зима и явлението „Ел Ниньо“ - метеорологичен модел, който обикновено предизвиква по-горещи и по-сухи условия в региона.

Най-горещите месеци в Югоизточна Азия обикновено продължават от март до май по време на сухия сезон, когато температурите често надхвърлят 38 градуса по Целзий. Сухият сезон в региона обикновено завършва с началото на сезона на мусоните, при който е характерно охлаждане и по-чести валежи.

Въпреки това проучване от 2022 г. на списание Communications Earth & Environment предупреждава, че опасните горещини се очаква да се появяват между 3 и 10 пъти по-често до края на века.

Тропическите региони, включително голяма част от Азия, може да се сблъскат с двойно повече дни на „изключително опасни горещини“ от 51 градуса по Целзий, показва проучването. Азия е изправена пред опасности, включително наводнения, суша и тайфуни в допълнение към горещините и засилената влажност.

В световен мащаб 2022 г. е класирана като една от най-горещите години в историята, докато топлината в Световния океан се увеличава, а площта на ледената покривка в Антарктида се смалява до почти рекордно ниско ниво, показват данни на правителството на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още