IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медведев иска разделяне на Украйна между Русия и страни от ЕС

Още 106  украински войници се завърнаха у дома след размяна на пленници 

06:44 | 26.05.23 г. 31
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия заявява, че няма да е готова за траен мир в Украйна, докато не анексира по-голямата част от нападаната съседна държава. Заместник-ръководителят на руския Съвет за сигурност, експрезидентът Дмитрий Медведев, очерта три сценария за изхода от войната, които смята за вероятни. В предпочитания от него вариант западните региони на Украйна ще бъдат присъединени към няколко държави от ЕС, а източните ще бъдат придадени към Русия, докато жителите на централните региони ще гласуват за присъединяване към Русия.

С този резултат „конфликтът ще приключи с достатъчно гаранции, че няма да бъде възобновен в дългосрочен план", написа Медведев в онлайн услугата Telegram. От друга страна, ако част от Украйна се присъедини към ЕС или НАТО, може да се очаква, че бойните действия ще се разпалят отново, „като има опасност бързо да се превърнат в пълноценна трета световна война", твърди довереникът на руския президент Владимир Путин.

Според това, което Медведев нарече „временно" приемлив сценарий за Москва, Украйна ще бъде напълно разделена между страните от ЕС и Русия, а в Европа ще бъде създадено украинско правителство в изгнание. Други варианти освен тези три не са реалистични, смята Медведев.

Още 106 украински пленници са се завърнали в родината си

Според Володимир Зеленски 106 украински войници, които преди това са се сражавали в Бахмут и са били смятани за изчезнали, са били върнати в Украйна в рамките на размяна на пленници. „Но ние ги намерихме. Върнахме ги у дома. Осем офицери, 98 войници и сержанти", заяви украинският президент във видеообръщение в Twitter. Зеленски не каза колко руснаци са били предадени в рамките на размяната, но призова войниците си да заловят още руски войници. „Всички на фронтовата линия трябва да запомнят: колкото повече руски военнопленници вземем, толкова повече наши хора ще се върнат", каза Зеленски във вечерното си видеообръщение.  

САЩ: Надяваме се обучението на украински пилоти за управление на изтребители F-16 да започне през следващите седмици

Американският министър на отбраната Лойд Остин каза, че се надява обучението на украински пилоти за управление на изтребители F-16 да започне през следващите седмици, предаде AP. 

Остин заяви това пред свои колеги от целия свят, които се включиха във виртуална дискусия относно военната помощ за Украйна. Очаква се министрите на отбраната да обсъдят въпроса кои страни ще предоставят на Киев изтребители Ф-16 и да уточнят детайли, свързани с обучението на украинските летци. 

"Ще трябва да задълбочим усилията си и да продължим да търсим креативни начини за подсилване на индустриалния ни капацитет", заяви Остин преди началото на закритата сесия на военните министри. "Надяваме се че обучението ще започне през следващите седмици. Това ще засили и подобри способностите на украинските ВВС в дългосрочен план и ще надгради краткосрочните и средносрочните ни споразумения", каза още той.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел вчера заяви, че обучението на украински пилоти вече е започнало в Полша и в някои други страни, макар че полският министър на отбраната Мариуш Блашчак посочи, че тренировките все още са в етап на планиране. Нидерландия и Дания също са сред страните, които възнамеряват да предложат обучение на украински пилоти.

Нидерландската министърка на отбраната Кайса Олонгрен заяви, че вече се обсъжда броя на изтребителите, които страната ѝ ще изпрати на Украйна. 

Други важни събития от нощта:

  • Руското външно министерство предупреди, че няма да удължи действието на съществуващото споразумение за безопасен износ на зърно от три украински черноморски пристанища във военно време след 17 юли. 
     
  • Финландското министерство на отбраната е обещало на Украйна допълнително военно оборудване. Шестнадесетият отбранителен пакет на Финландия за Украйна ще включва противовъздушни оръжия и боеприпаси на стойност 109 млн. евро, съобщи говорител на финландското министерство на отбраната пред CNN.
     
  • Служител в източната украинска област Донецк обвини руските сили, че са повредили язовир и са застрашили местните жители. Нападенията върху язовирната стена на язовир Карловка застрашават близките села, заяви Павло Кириленко, ръководител на военната администрация на Донецка област.
     
  • САЩ наложиха санкции на местния ръководител на руската наемническа група „Вагнер" в Мали заради предполагаема контрабанда на оръжия за руската агресивна война в Украйна.

Какво ще е важно днес:

  • Днес в Москва се очаква да пристигне Ли Хуй, специалният пратеник на Китай за Украйна. Той ще проведе разговори с руския външен министър Сергей Лавров и неговия заместник Михаил Галусин, съобщиха от Министерството на външните работи в Москва.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 26.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

21
rate up comment 9 rate down comment 15
khao
преди 10 месеца
До: Импeраторът Прятел от нашата компания е от смесен брак (не много умен, но голям пич), който също е облъчен от пропагандата им и оня ден ми споделя.... не разбирам защо хората започват да странят от мен! ... моя отговор беше, еми представи си че утре разберем че Пешо (пак от нашата компания) е педофил и убиец! Как си мислиш... дали ще ни се промени поведението към него, а ? .... и НЕ ме разбра!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 15
khao
преди 10 месеца
До: Импeраторът Така е от ден първи :):) Копейките бързо се разпознават, до 2 коментара! Иначе коментарите му са класически опорки, а той огледало на руското мислене! Лъжее с голямата брадва и после си вярва сам на глууупсотите и се чуди защо нормалните хора не го разбират и гледа към него с погнуса....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 14
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... ти па ... верно ли мислиш , че някой друг освен ти , те чете втори път ... ?! ... силно се надценяваш , да не напиша че вероятно не те четат и по веднъж ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 16
Импeраторът
преди 10 месеца
До: khao виж го как се гърчи :-) не бил за рашистите, ама бил против нас нацистите :-) чакам да включи скоро ЕС, НАТО и да пита къде бяхме ние, когато американците бомбели други страни... нивото е толкова ниско, че не е смешно, ами отблъскващо :-(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 20
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 хахахаха, пратил ме бил! Мааалоумната копейкааа се изявява като някъв шеф! Сериозно ли мислиш че ще си гупя времето да чета за втори път квото и да е от теб? Иначе няма нужда да търся, Легенди пишеш във всеки твой коментар... възхвали в началото, вече НЕ! Няма с кво да се похвалите, като цяло за нищо не ставате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 17 rate down comment 12
Tikva007
преди 10 месеца
До: kuhao: Преди време те пратих да намериш поне!!! ЕДИН мой коментар, в който да съм писал възхвали и легенди за руската армия, както вие за укронацистите и спонсорите им, или за Путин и някакви руски политически фигури и структури. Намери май маййкаси. Моето *копейничество* е плод на вашата FR и мозъчна недостатъчност, която (за улеснение на допотопния процесор и софт) разделя OR на *наши* и *ваши* и така се реализира на пазара на тъппаннарри, който в момента е на рогата на биковете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 9
мрънмрън
преди 10 месеца
Пак ли е коментирал пиян?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 15
khao
преди 10 месеца
До: Импeраторът .. е виж как си го знам кво ще направи! Четена книга....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 17
khao
преди 10 месеца
До: Импeраторът ясен ми е, и той и останалите малоууумници. Само те си мисля че са сложни и неразбрани харектери ... сега или няма да ми отговори, или ще изплющи поредната си безсмислена лакърдия, като ще заложи на обема в писането!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 10
Tikva007
преди 10 месеца
До: kuhao: Пак нещо си се омазал в любимите ти субстанции, или както се казваше в една реклама: *ОбъркАл си се пичч!*. Ние сме на няма и километър от Парламента в София и току що ликвидирахме три яйца с бекон. Успешно превзехме вчера с частната ми ДРГ една бирария в махалата. Вие (Тримата Иддиоттти) сте денонощно нейде из украинските и руски простори и постоянно унищожавате рашибозука и Рассията като цяло. А АЗ съм ви просто опонент на иддиоттията - просто от състрадание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още