IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ: Вероятно украинци стоят зад атаката с дронове над Кремъл 

Русия съобщи за нападение в Черно море срещу военния кораб „Иван Хурс", охраняващ газопровода „Турски поток“

07:03 | 25.05.23 г. 10
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/MAXIM SHIPENKOV
Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Според медиен материал САЩ смятат, че специална украинска военна или разузнавателна единица вероятно е отговорна за инцидента с безпилотен самолет в комплекса на Кремъл в Москва. Това съобщава вестник New York Times, като се позовава на неназовани източници от правителството на САЩ. Според материала обаче разузнавателните служби на САЩ не знаят кое подразделение е извършило нападението. Не било ясно и дали украинският президент Володимир Зеленски е знаел за акцията, или негови висши служители.

Според материала разузнавателните служби на САЩ са стигнали до предварителната си оценка отчасти чрез прихванати съобщения. Въпреки това има ниска степен на сигурност. Разузнавателните агенции все още не разполагат с конкретни доказателства за това кои държавни служители, украински части или агенти са участвали. Агенциите са достигнали до предварителната си оценка отчасти чрез прихванати съобщения, в които руски официални лица обвиняват Украйна, и други съобщения, в които украински официални лица заявяват, че смятат, че страната им е отговорна за атаката, при която на 3 май два дрона бяха изстреляни към Кремъл, причинявайки малки щети.

Американски служители признават, че нивото им на увереност, че украинското правителство пряко е разрешило нападението с дронове срещу Кремъл, е „ниско", но това е така, защото разузнавателните служби все още не разполагат с конкретни доказателства, които да определят кои държавни служители, украински части или оперативни работници са участвали.

Атаката изглежда е част от поредица операции, които предизвикват недоумение у служители в САЩ - най-големият доставчик на военно оборудване за Украйна. Администрацията на Байдън е обезпокоена от риска Русия да обвини американски служители и да отвърне на удара, като разшири войната извън Украйна.

Американските шпионски агенции виждат очертаваща се картина на хлабава конфедерация от украински части, способни да провеждат ограничени операции в и извън Русия, като използват собствен персонал или партньори, работещи под тяхно ръководство. Някои от тези мисии биха могли да бъдат проведени с малък, ако изобщо има такъв, надзор от страна на Зеленски, твърдят служители.

В допълнение към нападението с дрон американските официални лица казват, че смятат, че украинците са отговорни за убийството на дъщерята на виден руски националист, за убийството на проруски блогър и за редица нападения в руски градове близо до границата с Украйна, последното от които се случи в понеделник.

Американски служители също така смятат, че нападението срещу газопровода „Северен поток", по който се пренася природен газ от Русия за Европа, е дело на проукраински агенти, чиито връзки с украинското правителство все още не са установени. Представители на Белия дом, Централното разузнавателно управление и Службата на директора на националното разузнаване са отказали коментар.

Говорителят на правителството на САЩ Джон Кърби заяви, че правителството проверява съобщенията, според които американско оборудване и превозни средства може да са участвали в нападението срещу руския град Белгород. Това съобщава Kyiv Independent. Видеоклипове, публикувани от опълченците от „Свобода за Русия" и Руския доброволчески корпус, показват произведени в САЩ военни автомобили Humvee и MaxxPro.

Поредни атаки срещу Киев

През нощта в много райони на Украйна беше задействана въздушна тревога. Според властите въздушната отбрана е била активна и около столицата Киев. По-специално населението е било предупредено за нападения с дронове и призовано да остане в убежища до получаване на разрешение за напускането им. Украинските медии съобщиха за експлозии в Киев и западните райони на Украйна.

Други новини от вечерта:

  • Украинският президент Володимир Зеленски призовава Иран да преразгледа доставките на смъртоносни дронове за Русия. „Каква полза има Иран от подобно цинично убийство? От руски ръце, но с вашите оръжия, с вашите оръжия .... вашите шахиди, тероризиращи Украйна всяка нощ, означава единствено, че иранският народ е запратен все по-дълбоко в тъмната страна на историята", казва Зеленски в нощното си видеообръщение.  
     
  • Според Зеленски доставката на изтребители F-16 за Украйна ще бъде знак, че Русия ще загуби войната заради агресията си. Колкото по-скоро се изпълни решението за самолетите, толкова по-добре, казва той в нощното си видеообръщение.
     
  • Два дни след нападението на руската Белгородска област от Украйна, опълченците, поели отговорност за престъплението, обявиха мисията си за „успешна". „Всяка операция, която се провежда на територията на Русия, принуждава военното ръководство да разположи голям брой сили в самия квадрант, излагайки на опасност някои части от фронта, части от границата", заяви Денис Капустин, лидер на Руския доброволчески корпус. 
     
  • Украинският министър на външните работи Дмитрий Кулеба призова африканските страни да се откажат от позицията на неутралитет при разглеждането на агресивната война на Русия срещу страната му. Украйна е много огорчена, че някои африкански страни се въздържаха от гласуване в Общото събрание на ООН, осъждайки руската инвазия, заяви Кулеба в Адис Абеба, столицата на Етиопия.
     
  • Русия съобщи за нападение срещу военен кораб в Черно море. Безпилотни моторни лодки са атакували кораба „Иван Хурс" недалеч от Босфора, пише руското министерство на отбраната в Telegram. Те са били унищожени. Руският военен кораб е защитавал тръбопроводите, по които се транспортира природен газ от Русия за Турция.
     
  • Руската агенция за гражданска защита опроверга съобщението за пожар в сградата на Министерството на отбраната в Москва през нощта. Екипите на пожарната не са открили никакъв пожар, заяви говорител на агенцията за гражданска защита пред информационната агенция ТАСС. Малко преди това държавната агенция бе съобщила за пожар на балкон на сградата, като се е позовала на представител на службите за спешна помощ.
     
  • Като компенсация за доставките на танкове за Украйна Бундесверът получава 18 нови основни бойни танка Leopard 2A8. Според участници в срещата вчера бюджетната комисия на Бундестага е отпуснала за това около 525 млн. евро.

Какво ще бъде важно днес:

  • САЩ организират поредната виртуална среща на т.нар. контактна група за Украйна относно военната подкрепа за правителството в Киев във войната срещу Русия. По данни на Пентагона в консултациите ще участват министрите на отбраната и началниците на генералните щабове на почти 50 държави.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 25.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

10
rate up comment 6 rate down comment 12
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 ама не се обиждай, нямаш запазено право върху измишльотините .... и на други им е позволено! ... и прави разлика с иронията, знам че не можеш... но има разлика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 11
khao
преди 10 месеца
До: sssaaa напротив проззз, това бяха същите зелени човечета които нахлуха в крим '14та... някви патриоти и отпускари, нищо общо с която и да е армия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 5
Tikva007
преди 10 месеца
До: zelka00: Суета е твоята мъчителна мозъчна конвулсия, денонощно да врещиш измишльотините си тук, в отчаян опит да обявиш на света, че и теб те има някъде там. Но сега по същество: да разбираме, че референдум не се е случил и пак си писал измишльотини, а странната и необяснима тупурдия е била с цел, шайка бандюхи да изкарат акъла на бабите по селата в района и да оставят за скрап десетина американски вундер-БТР-а? Е, един си завлякоха на обратно на буксир, влачен от един ръждив съветски танк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 9
sssaaa
преди 10 месеца
Само третият rлyпак (Ушанков) не се е изходил в тази статия, може би се върнал в Родината си да помага на събратята си. Иначе по темата - много ясно, че украинци стоят зад атаката, както и зад атаката на газопровода за Германия и новия опит вчера за Турски поток. Ама тези с под половин мозък тук, друга "демократична" история ще разкажат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 17
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... гледам и ти наваксваш с плюсчета и минусчета ... :))) ... кажи верно , това освен на суетата ти , какво помага на реалността ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 15
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... политкомисарче , ти цялото представление с един танк , едно БМП и 5 жипки не ти ли е ясно за какво го разиграха ?! хуморът в тази ситуация и подигравката с втората най-могъща не виждаш ли ?! унижението ?! че и един бронетранспортьор си взеха за наобратно ... чак пък се взимате насериозно ... прегазиха 3 (ТРИ) гранични пункта !! преминаха могъщите фортификационни соуружения !! втората най-могъща се разбегаха кат пилци и евакуираха половината област !! и се нacpахте от страх :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 19
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 я лъхни (на водка) малко надежда като ни осведомиш колко декари нива превзехте последния месец ? :D:D ... тук е момента и ако имаш акъл за 5ст. да се скриеш с надеждата да заабравим че такъв глууупак съществува по нашите земи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 5
Tikva007
преди 10 месеца
Пак откриваш деня с бръснарска журналистика, обаче лъха безнадеждност, да не кажа - отчаяние. Търчи-лъжи. Вместо да се чудиш какво да изчегърташ от постното си и безплодно въображение, за да ни го поднесеш тук във вид на изстрадан литературен вопъл, сподели някакви вести и резултатите от референдума в Белгородска област, за който тук с ентусиазъм и трепетно вълнение писахте с гаджето ти Мима онзи ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 21
zelka007
преди 10 месеца
за забравилите напомням , ген.лапин е онзи генерал , дето беше ръководител движение на великомогъщото прецапване на р.Сиверски Донец , което различни коментатори завистливо наричат катастрофическое ... има нема 140-150 блатни opku и 70-80 машини (една батальонна група) ... според моето скромно мнение са го набедили човечеца . задминаха го други генерали и ръководители движение ... но все пак се класира в почетната първа десетка ... и сега частично е реабилитиран ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 22
zelka007
преди 10 месеца
втората най-могъща армия в Украйна , в лицето на 20-та гвардейска общовойскова армия , ръководена лично от ген. лапин , са отблъснали освободителите и превзели отново територията на с.Корзинка ... (тук се прожектират кадри на смелият генерал , който върви първи устремено , а след него БМП с накацали зелени човечета , следват указанията) ... втората най-могъща в Украйна , е крайно време да си вземе хореограф от цирк Балкански , да им организира представленията , на хумор го докарват добре вече ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още