IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как кражба на технологии от китайски учен алармира Берлин

Китайски докторант е откраднал технология и патент от германско технологично дружество 

07:30 | 06.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Unsplash.com
Снимка: Unsplash.com

Всъщност звучи безобидно: китайски докторант посещава германска технологична компания. Обменът се организира от германски университет. Дотук всичко е нормално. Но Handelsblatt вече е запознат със случай, в който компания за медицински технологии е станала жертва на шпионска атака по време на такова научно сътрудничество. Користните цели на шпиониращия учен се състоят в открадната технология и патент, регистриран от него по-късно я в Китай.   

Имало е ясни предупредителни знаци. Китайската страна е платила разходите за посещението в Германия. Причината: докторантът е проявил прекомерен интерес към технологията на компанията. Нищо чудно, тъй като истинската му цел е била да печели пари в родината си с чужди изобретения. 

„Мнозина все още са твърде наивни" - така коментират тази измама в германските служби за сигурност. Федералният министър на вътрешните работи Нанси Файзер предупреждава за „значителна опасност" от китайски шпионаж. В много случаи процедурата е подобна на описаната по-горе кражба на ноу-хау.  

Сега, в този момент трябва да се отбележи, че не всички от 40 000 китайски студенти в Германия са всъщност злонамерени шпиони. Въпреки това, според китайското законодателство, физическите лица, както и компаниите и изследователските институции са задължени да сътрудничат на китайските тайни служби. Ако те държат под око германските изобретения, научното сътрудничество може бързо да се превърне в голяма катастрофа. 


Както в Берлин, така и в Брюксел и Вашингтон темата за трансфера на технологии е на първо място в дневния ред. На срещата на върха на Г-7 в Хирошима в средата на май участващите държави за първи път се споразумяха изрично за по-добра защита на критичните технологии, „които биха могли да бъдат използвани за застрашаване на националната ни сигурност". Ясната цел е Китай, въпреки че Народната република не е посочена в декларацията.

За да се предотвратяват последователно подобни опити, е от решаващо значение да се осигурят високи мерки за защита в предприятията и изследователските институции, казва Файзер: „По този начин опитите, мотивирани от разузнавателните служби, могат да бъдат открити рано и по този начин и предотвратени“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 06.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още