IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влиянието на Китай в Латинска Америка расте след дипломатическата маневра с Хондурас

Хондурас откри в неделя посолство в Китай, само два месеца след установяването на дипломатически отношения между двете страни

22:30 | 12.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Президентът на Хондурас Сиомара Кастро пристигна миналия петък в Шанхай на първото си посещение, откакто Китай установи връзки с Тегусигалпа, откъсвайки Хондурас от бившия му дипломатически съюзник Тайван. Това е знакова визита, тъй като Пекин печели още един съюзник в Латинска Америка.

Хондурас установи официални отношения с Китай през март, като стана поредната държава, прекъснала дипломатическите си връзки с Тайван. Китай смята самоуправляващия се остров за своя отцепническа провинция, която може да бъде отвоювана със сила, ако е необходимо, и забранява на дипломатическите си партньори да поддържат официални връзки с Тайпе.

Пекин активизира борбата за привличане на своя страна на дипломатическите съюзници на Тайван, откакто през 2016 г. там встъпи в длъжност президента Цай Ингвен, която подкрепя независимостта на острова. Оттогава Китай успя да спечели девет от бившите партньори на Тайван с кампания, включваща инвестиции за милиарди долари. Последната победа беше постигната в момент, когато напрежението в отношенията със САЩ нарасна, включително заради все по-твърдия подход на Пекин към Тайван и нарастващото китайско влияние в Латинска Америка.

Хондурас откри в неделя посолство в Китай, само два месеца след установяването на дипломатически отношения между двете страни.

Китайският външен министър Цин Ган и външният министър на Хондурас Едуардо Енрике Рейна присъстваха на откриването, което се състоя на третия ден от посещението на президента Сиомара Кастро в Китай, продължаващо до 14 юни.

Двете страни установиха дипломатически отношения на 26 март, а Хондурас стана 182-рата държава, установила дипломатически връзки с Китай, посочва China Daily.

На 5 юни Китай официално откри посолството си в хондураската столица Тегусигалпа.

"Преди два месеца Китай и Хондурас официално установиха дипломатически отношения въз основа на принципа за "един Китай", като изпълниха дългогодишното желание на своите народи и поставиха началото на новата ера на връзките между Китай и Хондурас", заяви Цин на церемонията по откриването вчера.

През последните два месеца двете страни изпълняват стриктно ангажиментите, поети при установяването на дипломатическите си отношения, което "дава тласък на стабилното начало на двустранните връзки", добави китайският първи дипломат.

Външният министър на Хондурас изрази надежда, че двустранните връзки ще укрепват с всеки изминал ден.

Той заяви, че правителството му е готово да даде тласък на взаимодействието между двете правителства и на сътрудничество в различни области, включително на износа на традиционни за Хондурас продукти за Китай.

Хондурас е готов да работи за бързото започване на преговори по двустранно споразумение за свободна търговия и очаква повече съвместни усилия от двете страни в изпълнението на редица двустранни или многостранни инициативи, като инициативата "Един пояс, един път" и Глобалната инициатива за развитие, добави Рейна.

Решението на Хондурас да установи дипломатически отношения с Пекин не само ще затвърди влиянието на Китай в Латинска Америка, но и допълнително ще изолира самоуправляващия се Тайван.

Хондурас беше един от последните останали съюзници на Тайван, които включват малка група от главно островни държави, отношенията с които Тайпе се бори да запази като им предлага програми за оказване на помощ и инвестиции, посочва Financial Times.

Само за последните пет години Пекин привлече три от съюзниците на Тайван в Латинска Америка: Салвадор, Панама и Доминиканската република. След като и Хондурас прекъсна  дипломатическите си отношения с Тайван, на Тайпе му остават едва 13 съюзници по света, отбелязва FT.

Китай използва икономически изкушаващи инициативи като „Един пояс, един път“ и своята Глобална инициатива за развитие като средства за привличане на съюзниците на Тайван по света. Тази стратегия досега се оказва доста печеливша и цели почти пълната дипломатическа изолация на самоуправляващия се остров, с което Пекин да получи по-силни лостове за натиск върху правителството в Тайпе.

Несъмнено зад решението на Хондурас да установи дипломатически отношения с Пекин стоят икономически мотиви. В събота президента на Хондурас Сиомара Кастро официално поиска приемането на страната в ръководената от БРИКС Нова банка за развитие (НБР), чиято централа се намира в Шанхай.

В момента единственият съюзник на Тайван в Латинска Америка остава Парагвай, след като в началото на май новоизбраният парагвайски президент Сантяго Пеня потвърди връзките на страната си с Тайпе.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 12.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още