IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК: Световното търсене на енергия се очаква да нарасне с 23% до 2045 г.

Призивите за ограничаване или спиране на финансирането на нови петролни проекти са нереалистични и неразумни, изтъква генералният секретар на картела

17:20 | 11.07.23 г.
Генералният секретар на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) Хайтам ал-Гайс. Снимка: Bloomberg L.P.
Генералният секретар на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) Хайтам ал-Гайс. Снимка: Bloomberg L.P.

Глобалното търсене на всички форми на енергия се очаква да нарасне с 23% до 2045 г., заяви генералният секретар на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) Хайтам ал-Гайс по време на конференция в Нигерия, съобщава Ройтерс.

Индустриални представители и политици от страните членки на петролния картел многократно излагаха аргументи за поддържане на инвестициите в добива на изкопаеми течни горива, предупреждавайки, че в противен случай цените ще нараснат.

Ал-Гайс посочи, че призивите за ограничаване или спиране на финансирането на нови петролни проекти са нереалистични и неразумни. Той обаче призна необходимостта от намирането на технология за справяне с генерираните от въглеводородите парникови емисии.

„Очаква се глобалното търсене на енергия да нарасне с 23% в периода до 2045 г., което означава, че ще имаме нужда от всички форми на енергия“, подчерта ръководителят на ОПЕК. „Ще имаме нужда от иновативни решения като използване и съхранение на въглероден диоксид и водородни проекти в допълнение към кръговата въглеродна икономика, която получи одобрение от Г-20“, добавя той.

Глобалната петролна индустрия се нуждае от 12,1 трлн. долара инвестиции през същия период, посочва още Ал-Гайс, допълвайки, че секторът все още е далече от постигането на това ниво на инвестиции.

Източници, близки до ОПЕК, споделят, че картелът вероятно ще запазиоптимистична перспектива за растежа на търсенето на петрол за 2024 г., когато публикува първата си оценка по-късно този месец, прогнозирайки забавяне спрямо тази година, но все пак увеличение над средното историческо ниво.

Прогнозата на ОПЕК за 2024 г. вероятно ще бъде по-ниска от растежа, който очаква за тази година от 2,35 млн. барела на ден, тъй като светът все още се възстановява от ограниченията, свързани с пандемията от COVID-19.

В края на юни Ал-Гайс посочи, че търсенето на петрол в световен мащаб ще нарасне до 110 млн. барела на ден след около 20 години, като това ще доведе до ръст в търсенето на енергия по света с 23%.

„Петролът е незаменим в обозримо бъдеще“, изтъкна тогава Ал-Гайс във встъпителна реч на откриването на конференцията Energy Asia, която се проведе в столицата на Малайзия Куала Лумпур. „Според нашата перспектива глобалното търсене на петрол ще нарасне до 110 млн. барела на ден до 2045 г.“, добави той, като подчерта, че петролът все още ще представлява около 29% от енергийния микс до този хоризонт.

Прогнозата на ОПЕК противоречи на оценката на Международната агенция по енергетика (МАЕ) за забавяне на глобалния растеж на търсенето на петрол в размер на 2,4 млн. барела на ден през 2023 г. до общо 400 хил. барела на ден през 2028 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 11.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още