IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът на ЕС удължава с 1 година мерките за либерализиране на износа на Молдова

Ограничения се прилагат само за седем селскостопански продукта

13:41 | 20.07.23 г.
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Съветът на Европейския съюз (ЕС) удължава с още една година, до 24 юли 2024 г., временното спиране на действието на митата и системата на входни цени за вноса от Молдова, съобщават от Съвета.

„С удължаването на действието на тези мерки и разширяването на техния обхват се цели да се гарантира, че съществуващите търговски потоци от Молдова към ЕС могат да продължат, което ще подкрепи молдовската икономика. Това е особено важно, като се има предвид продължаващата военна агресия на Русия срещу Украйна и нейното въздействие върху Молдова, както и като се отчита фактът, че Молдова получи статут на страна кандидатка за членство в ЕС през юни 2022 г.“, коментира Хектор Гомес Ернандес, министър на промишлеността, търговията и туризма на Испания, която пое ротационното председателство на ЕС от 1 юли до края на годината.

Загубата на ЕС от митническите приходи възлиза на около 300 хил. евро годишно.

Само за седем селскостопански продукта износът от Молдова за ЕС не е либерализиран, тъй като те подлежат на безмитни квоти: сливи, трапезно грозде, ябълки, домати, чесън, череши и сок от грозде.

Регламентът включва и по-строги задължения за докладване за Комисията и предвижда Комитетът по защитните мерки (вместо Комитета по Митническия кодекс) да участва в прилагането на механизма за защитни мерки. Предлага се по-ускорен механизъм за защитни мерки, който следва да бъде по-ефективен, ако вносът оказва неблагоприятно въздействие върху пазара на ЕС.

С мерките за либерализиране на търговията с Молдова беше увеличено повече от два пъти количеството продукти, които могат да бъдат внасяни в ЕС без мита от Молдова. Това увеличава износа на страната за ЕС от 1,8 млрд. евро през 2021 г. на 2,6 млрд. евро през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 20.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още