IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частните компании ще увеличат добива на петрол в Бразилия със 75% до 2030 г.

По този начин нивото на производство ще се повиши от сегашните 1,221 млн. барела до 2,123 млн. барела на ден, показва анализ на Wood Mackenzie

15:00 | 23.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Консултантската фирма Wood Mackenzie прогнозира, че частните петролни компании в Бразилия ще увеличат производството на петрол със 75% от 1,221 млн. барела на ден до 2,123 млн. барела на ден през 2030 г. Според анализа големите международни играчи като Shell, Equinor, TotalEnergies, Repsol Sinopec Brasil и Petrogal ще са водещи при увеличаването на добива благодарение на своите партньорства с федералната петролна компания Petrobras, пише Oilprice.

Очаква се Petrobras също да увеличи производството с впечатляващ ръст, като оценките показват, че добивът ѝ ще нарасне с 61% от 2,1 млн. барела на ден през тази година до 3,46 млн. барела на ден през 2030 г.

Миналата година компанията обяви, че ще увеличи инвестициите в периода 2023-2027 г. с около 15% до 78 млрд. долара над прогнозираните разходи за 2022-2026 г. От въпросната сума, предвидена като капиталови разходи, 83%, или 64 млрд. долара, са предназначени за дейности като проучване и добив, докато 67% от този бюджет ще се фокусира върху находищата под дебелия солен слой, характерен за някои части на бразилското крайбрежие.

Petrobras също така планира да увеличи разходите за намаляване на въглеродните емисии до 6% от общите в сравнение с 4-те процента в предишния план и ще разшири своя фонд за декарбонизация над два пъти спрямо текущите 248 млн. долара.

По-рано тази седмица изпълнителният директор Жан Пол Пратес потвърди тези цели, но каза, че компанията се готви да прегледа актуализациите на своя бизнес план следващия месец, включително засилване на фокуса върху възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Пратес каза, че инвеститорите не трябва да очакват плащания на големи дивиденти, на които се радваха миналата година, като дивидентната политика на компанията вероятно ще претърпи корекции, за да отразява реалността на едно дружество, инвестиращо в бъдещето.

Petrobras също така ще продължи да се съсредоточава върху силните си страни, като офшорните петролни проучвания, особено за находищата, намиращи се под крайбрежния солен слой, но „постепенно ще се трансформира“, изтъква Пратес.

Адекватни инвестиции

Wood Mackenzie изтъква, че текущият глобален годишен инвестиционен ангажимент от около 500 млрд. долара в петрол и газ „нагоре по веригата“ е достатъчен, за да отговори на пиковото търсене на петрол през следващото десетилетие преди да започне да се понижава.

Според консултантската фирма това ще бъде постигнато чрез 3 основни маршрута: разработването на гигантски евтини петролни ресурси, безмилостна капиталова дисциплина и трансформационно подобрение на инвестиционната ефективност. Wood Mackenzie очаква търсенето на петрол да достигне връх от 108 млн. барела на ден в началото на следващото десетилетие преди да започне дългосрочният си спад.

Подобна съдба очаква и американската шистова индустрия.

Миналата година цените на петрола най-високите си нива за последните няколко десетилетия, малко след като Русия нахлу в Украйна, което накара администрацията на президента на САЩ Джо Байдън да призова местните производители и Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да увеличат производството с по-бързи темпове, за да спрат спираловидно нарастващите цени на петрола. Саудитска Арабия и нейните съюзници обаче отговориха на това с обратното действие – те намалиха производството, когато цените на петрола започнаха да падат. Очаквано, САЩ и Европа изразиха своето недоволство, като администрацията на Байдън обвини Саудитска Арабия в  заговор с Русия  и в подкрепа на войната на Москва в Украйна.

Все пак Байдън може да благодари на американските компании, които отговориха на неговия призив за увеличаване на добива. Администрацията за енергийна информация (EIA) прогнозира, че общият добив в САЩ ще достигне 12,61 млн. барела на ден през тази година, засенчвайки предишния рекорд от 12,32 млн. барела на ден, поставен през 2019 г.

Добивът на суров петрол в САЩ е нараснал с 9% на годишна база, което притъпява усилията на ОПЕК да поддържа ниски нива на доставки в опит да повиши цените.

Няма съмнение, че американската шистова индустрия до голяма степен е отговорна за поддържането на доброто снабдяване на петролните пазари и ниските цени: Rystad Energy изчислява, че докато ОПЕК и нейните съюзници са обявили съкращения в размер на  около 6% от производството през 2022 г., доставките извън картела са компенсирали две трети от тези съкращения, като на САЩ се падат приблизително 50% от тези усилия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 23.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още