IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкуственият интелект няма да изстреля нагоре американската икономика

Един от начините да се оцени въздействието на ИИ върху икономическия растеж е да се разгледа целият човешки интелект, внесен в глобалната икономика

11:53 | 24.08.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Несъмнено това е радикално предположение, но някои анализатори прогнозират, че изкуственият интелект (ИИ) може да осигури на американската икономика годишен темп на растеж от 30%. Съществуват и още по-впечатляващи мнения – въпреки че трябва да се внимава с някои „пристрастени“ към идеята автори – а именно, че ИИ, след като бъде развит достатъчно, ще доведе до революционна утопия, пише в коментар за Bloomberg Тайлър Коуен.

Той споделя своята вяра в настоящите тенденции, свързани с технологията. Въпреки това един поглед върху начина, по който работят икономиките, може да послужи като аргумент за по-умерени оценки за въздействието на ИИ. Най-вероятният сценарий е, че икономическият растеж ще се ускори със забележим, но не шокиращо бърз темп.

Икономистите обикновено цитират британската индустриална революция като най-значимото развитие на цивилизацията и на повишаването на стандарта на живот. През късния XVIII век и през целия XIX век този процес отвежда хората до съвременното индустриално общество. 

И все пак темповете на икономически растеж по време на индустриалната революция едва ли са били удивителни. От 1760 г. до 1780 г., често считан за период на „подем“, годишният растеж на икономиката на Великобритания е бил едва около 0,6%. Най-силният период за страната е от 1831 до 1873 г., когато годишният растеж достига средно около 2,4% - много добро представяне, като  определението „революционно“ може да се използва само ако темпът се поддържа за по-дълги периоди от време.

Важната характеристика на индустриалната революция, разбира се, е, че растежът продължава десетилетия и следователно стандартът на живот не се понижава. Но не е възможно да се премине бързо към напреднала индустриална икономика. За всяка стъпка по пътя трябва да бъдат въведени мащабна и изобилна инфраструктура и социални практики. Една печеливша стоманодобивна фабрика може да изисква например удобна железопътна линия, а ефективната железопътна линия на свой ред изисква споразумение за съвместими габарити и оборудване, като всички тези многобройни решения отнемат много време, за да бъдат въведени в подреден ред. Поради тази причина процесът непрекъснато се сблъсква с проблеми и реално не съществува лесен начин за бързо напредване.

Един от начините да се оцени въздействието на ИИ върху икономическия растеж е да се разгледа целият човешки интелект, внесен в глобалната икономика, от социалното и икономическо развитие на страни като Южна Корея, Китай, Индия и други региони.

В света има много повече потенциални новатори и изследователи и съответно пазарът за иновации е по-голям. И все пак цялата тази нова човешка интелигентност изглежда не е увеличила значително темповете на растеж в САЩ, които средно остават по-високи през 60-те години на миналия век, отколкото през следващите десетилетия. Целият този допълнителен талант е ценен, но реализацията остава трудно начинание.

Според Коуен усъвършенстваният ИИ ще засили годишния темп на растеж на икономиката на САЩ от 25 до 50 базисни пункта. Това не е нещо, което заслужава сериозно внимание. В момента средният доход на глава от населението в САЩ наближава 80 хил. долара. Ако расте с 2% годишно, след 50 години той ще достигне близо 215 хил. долара. Като алтернатива, ако икономиката расте с 2,5% годишно, това ще осигури среден годишен доход от 275 хил. долара - съществена разлика, която може да нарасне с времето.

В по-краткосрочен план тази разлика в темповете на растеж може да означава разликата между лесен път и задаваща се фискална криза и големи увеличения на данъците. Това може да означава свят, в който повечето ракови заболявания ще се лекуват след 30 години, а не след 70 или 80. Възможно е да се признае значението на тези развития за благосъстоянието на хората, като същевременно се разбира, че по-голямата част от брутния вътрешен продукт (БВП) е огромна маса от стоки и услуги, по-голямата част от чието производство не може да бъде революционизирано бързо, без значение колко интелект (изкуствен или друг) е наличен.

Консултантската фирма McKinsey изчислява, че генеративният ИИ може да добави до 4,4 трлн. долара към световната икономика. В сравнение със световен БВП от около 100 трлн. долара, това също се квалифицира като забележимо, но не и впечатляващо.

Нито една от тези оценки не трябва да се приема като такава, която предполага, че развитието на ИИ ще бъде нещо по-малко от „изключително впечатляващо“ през следващите няколко десетилетия. Но тъй като един набор от ограничения е облекчен - в този случай достъпът до информираност - останалите ограничения ще имат още по-голямо значение. Регулаторните забавяния ще бъдат по-разочароващи, например, тъй като те ще задържат по-голямо количество когнитивни конски сили, отколкото в миналото. Или тъй като ИИ се развива по отношение на намирането на нови и по-добри медицински решения, забавянията в системите за клинични изпитвания ще станат още по-болезнени. Всъщност те могат да се влошат, тъй като системата е наводнена с предположения.

Изглежда ИИ скоро няма да е готов да управлява света, ако изобщо някога успее да го направи. Така напредъкът в една област ще остане ограничен от проблемите в рамите на други сфери. Ако има нещо, което умните хора трябва да признаят, то е, че не всичко е въпрос на интелигентност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 24.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 4
scott
преди 8 месеца
и още нещо. ресурсите на земята вече сда свършили. едва ли ше ни търпи дълго да я "командваме"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още