IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкуственият интелект - доминираща тема в новите финансови отчети

Все повече нетехнологични компании споменават технологията в разговорите си с анализатори

19:02 | 31.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Летвата вече е висока, но компаниите, които в последните седмици отчитат финансовите си резултати за второто тримесечие, говорят за изкуствения интелект дори повече, отколкото през предходното тримесечие, предава Ройтерс

Фирмите от S&P 500, които са водещи в дискусиите за изкуствения интелект (AI) при разговорите си с анализатори след обявяването на отчетите по-рано тази година, сега надминават себе си в това отношение.

След като в края на миналата седмица Intel обяви резултатите си, директори и анализатори споменаха AI в рамките на разговора си цели 58 пъти, което е повече спрямо 15-те споменавания при представянето на отчета през април.

Досега Intel не е успяла да се възползва от бума на компонентите за AI компютри, а приходите от продажби на бизнеса ѝ с центрове на данни и бизнеса с изкуствен интелект са спаднали с 15 на сто през второто тримесечие. Сега Intel се опитва бързо да настигне Nvidia и други конкуренти, чиито чипове захранват технологията зад ChatGPT. 6,6-процентният ръст на цената на акциите на Intel в петък, след обявяването на отчетa, се дължеше на оптимизъм относно възстановяване на търсенето на персонални компютри, което в момента е слабо.

Участниците в разговора на Alphabet с анализаторите във вторник вечерта са споменали изкуствения интелект 62 пъти, като само преди три месеца терминът е използван 52 пъти. В рамките на същия ден при представянето на отчета на Microsoft AI е споменат 58, а тримесечие по-рано – 35 пъти.

Скорошният скок на разговорите за планове, свързани с AI, отразява огромния оптимизъм на Wall Street относно използването на генеративен изкуствен интелект и свързани технологии за предлагането на нови услуги и повишаване ефективността на редица индустрии. Това помогна за 37% ръст на Nasdaq тази година и 20% на S&P 500.

Една трета от корпорациите в S&P 500, които отчитат резултатите си този месец, са споменали AI поне веднъж в конферентни разговори с анализатори, спрямо около една четвърт през същия период през първото тримесечие, сочи анализ на Ройтерс.

Термините „AI” или „изкуствен интелект“ са били произнесени 827 пъти в рамките на 76 разговора с анализатори от общо 221 разговора, проведени през последните седмици, допълва Ройтерс. Това се равнява на 3,7 споменавания в рамките на разговор, което е над два пъти повече от 1,8 споменавания при отчетите за предходното тримесечие.

Технологичните гиганти са тези, които в най-голяма степен споменават технологията през това тримесечие, но бизнеси, които не са смятани за технологични, също говорят все повече за AI.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 31.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още