IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel даде смела прогноза след първите сигнали за възстановяване на пазара на компютри

Компанията обаче все още е далеч от най-славните си дни

11:16 | 28.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на акциите на Intel се повиши, след като производителят на чипове обяви край на спада на продажбите на персонални компютри и каза, че през второто полугодие пазарът ще покаже, че дългоочакваното му възстановяване е в действие, пише Bloomberg.

Пионерът в производството на чипове отчете изненадваща печалба за второто тримесечие и даде добра прогноза за приходите си от продажби за текущия период, която надмина очакванията на анализаторите. Това доведе до 8% ръст на цената на акциите по време на следборсовата търговия.

Прогнозата предполага, че Intel е постигнала напредък след слабото търсене на чипове за персонални компютри, което засегна бизнеса ѝ. Главният изпълнителен директор Пат Гелсингер каза, че запасите от компютърни компоненти вече са се върнали към нормалните нива, което кара клиентите да възобновят поръчките. Той очаква устойчиво възстановяване през втората половина на годината за този бизнес на компанията.

Сървърната част от операциите на Intel обаче не се възстановява толкова бързо, колкото компанията се надяваше, коментира Гелсингер. По думите му забавянето в Китай и по-слабото от отчакваното търсене от страна на някои облачни и корпоративни клиенти натежава на подразделението. Въпреки че този спад ще продължи и през третото тримесечие, Гелсингер очаква възстановяване през последните три месеца на годината.

По-рано ръководството обеща, че втората половина на годината ще покаже подобрение, а сега инвеститорите виждат нови доказателства за това. Като се изключат някои елементи, Intel очаква да отчете печалба от 20 цента на акция за текущото тримесечие спрямо прогноза на анализатори за печалба от 13 цента на акция.

Приходите от продажби за третото тримесечие ще бъдат около 13,9 млрд. долара, докато анализаторите очакват 13,3 млрд. долара.

Акциите на Intel бяха подкрепени от силната ѝ прогноза. Графика: Bloomberg Акциите на Intel бяха подкрепени от силната ѝ прогноза. Графика: Bloomberg

Компанията обаче остава на ранен етап в преструктурирането на бизнеса си, което зависи от възстановяването на някога безпроблемната преднина на Intel в технологиите за чипове. Гелсингер каза, че Intel леко изпреварва плановете си за въвеждане на нови производствени постижения – опит да си върне своето технологично лидерство до 2025 г.

Въпреки че цената на акциите е нараснала с 31% от началото на годината до края на търговията в четвъртък, тя се представя по-слабо спрямо ралито на свързаните с чиповете показатели. Индексът Philadelphia Stock Exchange Semiconductor Index се повишива с 49% през 2023 г.

Intel прогнозира, че брутният ѝ марж ще бъде 43% през третото тримесечие. За сравнение, анализаторите очакват малко под 41%.

Компанията е една от малкото в индустрията, които не възлагат производство на други фирми, като сега управлява заводите си под пълния им капацитет. Това помогна за намаляване на размера на доставките на един пазар, на които клиентите вече имаха прекалено големи запаси.

Intel иска да се справи с продължителното забавяне на бизнеса си. Графика: Bloomberg Intel иска да се справи с продължителното забавяне на бизнеса си. Графика: Bloomberg

За второто тримесечие Intel отчете изненадваща печалба от 13 цента на акция, като се изключат някои елементи. За сравнение, анализаторите очакваха 4 цента загуба на акция. Приходите са спаднали с 15 на сто до 12,9 млрд. долара, но това се оказа над прогнозите за 12 млрд. долара.

Бизнесът с чипове за персонални компютри на Intel е генерирал 6,78 млрд. долара приходи през последното тримесечие при очаквани 6,1 млрд. долара. Приходите от продажби, свързани с центрове за данни, са 4 млрд. долара, което се оказа над прогнозираните 3,82 млрд. долара.

И все пак Intel остава далеч от най-добрите си дни. Компанията е имала приходи от продажби от над 20 млрд. долара последно през 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 28.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още