IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавянето на Azure засенчва оптимизма за растежа на Microsoft в изкуствения интелект

Компанията прави големи инвестиции в новата технология, но засега те се отплащат бавно

11:16 | 26.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Microsoft отчете слаб ръст на тримесечните си приходи от продажби и прогнозира продължаващо забавяне на своя бизнес с облачни услуги Azure, което засенчва оптимизма относно интереса на клиентите към нови продукти, захранвани с изкуствен интелект (AI). Цената на акциите на технологичния гигант се понижи с близо 4% по време на следборсовата търговия, пише Bloomberg.

Въпреки че общите резултати за периода, завършил на 30 юни, надминаха очакванията на анализаторите, растежът на приходите от Azure се е забавил до 27%, като се изключи влиянието на валутите, спрямо 31% през предходното тримесечие. Най-големият разработчик на софтуер в света прогнозира, че печалбата от Azure ще се забави допълнително през настоящото тримесечие, и каза, че ще увеличи разходите за разширяване на центровете за данни за нови облачни услуги – като същевременно ще има постепенно увеличение на приходите от изкуствен интелект.

Главният изпълнителен директор Сатя Надела представи редица нови програми с AI, базирани на модели от партньора OpenAI, които попадат в повечето големи продуктови линии на Microsoft. Търсенето на базирани в интернет услуги, които позволяват на потребителите да ползват технологиите на OpenAI, пък е силно. И все пак пакетът Office, който включва изкуствен интелект, все още не е широкодостъпен, а общите разходи за услуги в Azure и приложенията на Office отслабват след години на ръст на корпоративните инвестиции.

По-слабата прогноза за Azure попари някои надежди, че новите предложения ще дадат силен тласък на бизнеса, който подхрани възраждането на гиганта през последното десетилетие, но се забави през последните няколко години.

„Въпреки че Microsoft е в по-добра позиция от други облачни доставчици да монетизира нови инвестиции в AI, смятаме, че може да са нужни няколко тримесечия, за да може този растеж да започне“, посочва анализаторът на Bloomberg Intelligence Анураг Рана.

Цената на акциите се понижи до 335 долара по време на следборсовата търговия след обявяването на отчета и прогнозата, след като приключи сесията в Ню Йорк на ниво от 350,98 долара. Стойността на книжата на гиганта е нараснала с 18% през трите месеца до края на юни, изпреварвайки ръста на S&P 500, който достига 8,3% през същия период. Миналата седмица акциите на Microsoft достигнаха рекорден връх заради очакванията за новите ѝ продукти с изкуствен интелект.

Ръстът на приходите от Azure за първото тримесечие на фискалната 2024 г., което завършва в края на септември, ще бъде 25-26%, като се изключи влиянието на валутните колебания, уточни главният финансов директор на Microsoft Ейми Хууд. През същия период година по-рано приходите от продажби на Azure скочиха с 42%, а през първото тримесечие на фискалната 2022 г. увеличението беше с 48 на сто.

Сатя Надела коментира, че приходите от продажби на Azure през 2023 г. представляват над 50% от общите, свързани с облака приходи на компанията, които възлизат на над 110 млрд. долара – първият път, в който Azure преминава такъв праг.

Печалбата за периода, завършил на 30 юни, е 2,69 долара на акция, а приходите са нараснали с 8% на годишна база до 56,2 млрд. долара, обяви софтуерният гигант. За фискалното четвърто тримесечие анализаторите очакват средна печалба от 2,56 долара на акция при приходи от продажби за 55,5 млрд. долара, показва проучване на Bloomberg.

Годишният ръст на приходите е достигнал 7% през 2023 г., обяви компанията, след пет поредни тримесечия на увеличени от над 10%. Microsoft съкрати 10 хил. служители през тримесечието до края на март, включително в ключови бизнеси като Azure и софтуера за сигурност. Компанията направи малък брой допълнителни съкращения през юни, които обхванаха кадри в сферата на продажбите и поддръжката.

Microsoft увеличава разходите си, за да разшири центровете си за данни и за покупки на чипове, необходими за работата на сложните системи с изкуствен интелект. За да се справи с огромните инвестиции, компанията започва да предлага нови начини за генериране на пари от тези продукти. Така например по-рано този месец обяви цена от 30 долара на месец за потребител за инструментите от Office AI, наречени Microsoft 365 Copilot, на фона на това, че повечето ѝ бизнес клиенти вече плащат за пакета за бизнес продуктивност, който включва Word, Excel, имейл и софтуер за конферентни разговори.

Microsoft инвестира 13 млрд. долара в стартъпа OpenAi – партньорство, което позволи на 48-годишния софтуерен гигант да застане начело на напреварата за създаването на приложения, които позволяват на потребителите да създават ново съдържание чрез изкуствен интелект. Microsoft прави промени по повечето си продукти, включително Office, Windows, Azure и Bing, ползвайки най-новия езиков модел на OpenAI, наречен GPT-4.

Приходите от продажби на Microsoft от операционната система Windows, продавана предварително инсталирана на компютри, са се свили с 12 на сто през последното тримесечие – период, в който глобалните продажби на персонални компютри спаднаха с 13% по данни на IDC. Въпреки че индустрията записа спад за шесто поредно тримесечие, общите продадени бройки се оказаха по-високи от очакваното. Хууд коментира, че през тримесечието до края на юни е имало някои покупки, свързани с новия училищен период, което е помогнало на резултатите, но общата тенденция на пазара на компютри остава без промяна. Приходите на Microsoft от устройства са спаднали с 20%.

Приходите от съдържание и услуги за Xbox са се увеличили с 5% през тримесечието. Сделката на софтуерния разработчик за 69 млрд. долара за придобиването на издателя на игри Activision, която преминава през редица регулаторни предизвикателства, първоначално трябваше да бъде завършена до края на юни. Миналата седмица обаче компаниите удължиха периода за сключването на споразумението до 18 октомври, което дава на Microsoft повече време да преодолее финалните препятствия.

През последните две седмици настроенията се оказаха предимно в полза на сливането. Федералната търговска комисия на САЩ загуби в опита си да блокира сделката в съда, а Службата по конкуренция и пазари във Великобритания каза, че ще направи безпрецедентна стъпка и ще влезе отново в преговори с компаниите за преструктуриране на трансакцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 26.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още