IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС подготвя разследване на обвързването на Teams и Office от Microsoft

Това се случва след години примирие между американския гигант и регулаторите в блока

16:16 | 18.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Microsoft официално ще бъде разследвана от Европейския съюз (ЕС) за твърдения, че несправедливо обединява приложението си за видеоконференции Teams със софтуера Office, докато Европейската комисия (ЕК) затяга хватката си около технологичния гигант, пише Financial Times.

Следващата седмица ЕК ще започне официално разследване по обвиненията, че Microsoft злоупотребява с господстващото си положение. Това ще е първото подобно разследване от повече от десетилетие, след като властите са счели отстъпките на американския гигант за недостатъчни, посочват четирима източници, запознати със случващото се.

Двама от тях допълват, че ЕК може да повдигне официални обвинения срещу Microsoft още през есента.

През април Financial Times писа, че в преговори с ЕС Microsoft е предложила да спре да принуждава клиентите на Office автоматично на устройствата им да се инсталира и Teams. Това се случи след жалба, която конкурентът Slack подаде към Брюксел през 2020 г., в която посочва, че подобно обвързване на две услуги нарушава законите за конкуренцията в блока.

Но източниците, запознати с въпроса, споделят, че преговорите са достигнали задънена улица по отношение на това дали предложените отстъпки от Microsoft трябва да се прилагат само в ЕС, като Брюксел е поискал да бъдат имплементирани по целия свят.

Източниците допълват, че макар преговорите за сключване на споразумение да продължават и тази седмица, е „малко вероятно“ Microsoft да избегне формалното разследване.

Нарастващите антимонополни проблеми на Microsoft с ЕС се развиват в момент, в който софтуерният гигант изглежда преодолява възраженията на регулаторите срещу спорното придобиване на гейминг компанията Activision Blizzard за 75 млрд. долара.

Миналата седмица американските съдилища отмениха опитите на Федералната търговска комисия да блокира сделката, която вече беше одобрена от ЕС, а Службата за защита на конкуренцията и пазарите във Великобритания даде зелена светлина за сделката, макар че първоначално не беше съгласна.

Брюксел засилва антимонополните си действия срещу други големи американски технологични компании. Apple, Google и Meta също са изправени пред разследвания от комисията за предполагаемо антиконкурентно поведение.

Но действията срещу Microsoft – първото разследване на Брюксел срещу групата, откакто ЕК я обвини за свързването на Internet Explorer с операционната система Windows през 2009 г. – се развиват след продължително примирие между компанията и регулаторите на конкуренцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 18.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още