IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската прокуратура е завела дело срещу санкционирания от ЕС и САЩ Андрей Мелниченко

Делото е свързано с енергийни активи, които компании, свързани с Мелниченко, са закупили през 2018 г. от бизнеси, свързани с арестуван и обвинен бивш министър

20:00 | 20.08.23 г.
Андрей Мелниченко. Снимка: Bloomberg LP
Андрей Мелниченко. Снимка: Bloomberg LP

Прокуратурата в Русия е завела дело срещу санкционирания милиардер Андрей Мелниченко, тъй като президентът Владимир Путин засилва натиска върху богатите руснаци да репатрират активите си от чужбина.

Искът срещу Мелниченко, основател на най-голямата руска минна компания Suek JSK и производителя на торове EuroChem Group AG, е подаден на 17 август в сибирския град Красноярск, информира Bloomberg.

Делото е насочено срещу Мелниченко, Suek и две други компании, според документацията, публикувана на сайта на съда. Повече подробности по делото не са предоставени.

След нахлуването на Путин в Украйна и санкциите, които удариха икономиката, руският президент осъди индустриалците и други богати руснаци, които държат активите си в чужбина. Миналата седмица Путин поиска от правителството и лобистките групи да ускорят прехвърлянето на бизнеса под руска юрисдикция.

Suek е базирана в Русия, но EuroChem, която не е замесена в случая, е регистрирана в Швейцария, а държи големи активи в Русия.

Делото е свързано с енергийни активи, които компании, свързани с Мелниченко, са закупили през 2018 г. от бизнеси, свързани с бившия министър Михаил Абизов. Абизов беше арестуван и обвинен през 2019 г. по предполагаемо дело за присвояване, съобщи новинарският канал RBC.

Мелниченко е уведомен за иска, коментира негов говорител.

Изслушването е насрочено за 7 септември, според уебсайта на съда.

Богатството на Мелниченко се изчислява на 13 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg. Той живее в Обединените арабски емирства след дългогодишно пребиваване в Европа.

Мелниченко е сред санкционираните от САЩ и Европейския съюз физически лица заради войната в Украйна. Той се оттегли като бенефициент на тръст, който контролира дялове в компаниите, които е основал. Това остави съпругата му - сръбската певица Сандра Николич, гражданка на ЕС, като бенефициент, но по-късно и тя беше санкционирана.

Според Путин руските бизнесмени, които са преместили активите и семействата си в чужбина, трябва да осъзнаят, че ще останат „второкласни непознати“, въпреки че са придобили титлите „графове, колеги и кметове“, каза той пред законодателите през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 20.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още