IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джъстин Трюдо: Г-7 ще подкрепя Украйна колкото е необходимо

Лидерите на Групата на седемте са наясно, че войната може да не приключи бързо, посочи канадският премиер

12:57 | 26.08.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Лидерите на Групата на седемте (Г-7) разбират, че войната в Украйна може да е продължителна, но са готови да подкрепят страната толкова дълго, колкото е необходимо, споделя канадският премиер в интервю, пише Bloomberg.

„Винаги сме знаели, че това ще бъде дълъг процес“, коментира премиерът Джъстин Трюдо в отговор на въпрос как напредва контраофанзивата на Украйна. „Със сигурност от разговорите, които проведохме в Г-7 и НАТО, сме готови за война, която ще отнеме толкова дълго, колкото е необходимо, защото не можем и не бива да позволим на Русия да спечели“.

Трюдо направи коментарите по време на интервю в кулоарите на Седмата асамблея на Глобалния екологичен фонд във Ванкувър.

Руската инвазия в Украйна доведе до засилен геостратегически интерес към Арктика. След като Швеция се присъедини към Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), Русия ще бъде единствената арктическа страна, която не е негова членка.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта необходимостта съюзниците да допринасят с поне 2% от своя БВП за отбрана. Канада не постига тази цел, но също така твърди, че част от приноса ѝ в сигурността, например от бреговата охрана, не се брои.

Междувременно правителството на Трюдо обеща 40 млрд. канадски долара (29 млрд. щатски долара) за 20 години за надграждане на Norad, континенталната система за противовъздушна отбрана. Освен това се ангажира да замени остарелите CF-18 с изтребители F-35, отчасти поради опасения за сигурността в Арктика, обяви Трюдо.

През 2005 г. бившият премиер Пол Март даде ясно да се разбере, че участието на Канада в Norad ще бъде ограничено до откриване и проследяване, но не и прихващане на ракети. Продължават разговорите за това дали Канада трябва да преразгледа присъединяването си към САЩ в защитата от балистични ракети, коментира Трюдо, но отбелязва, че междуконтиненталните балистични ракети вече не са единственото предизвикателство, като се има предвид новото поколение хиперзвукови ракети, които могат да се движат със скорост над пет пъти скоростта на звука.

Запитан дали решението за противоракетната отбрана може да се промени в зависимост от това кой ще спечели президентските избори в САЩ през 2024 г., Трюдо коментира, че решенията за това как да се допринесе за сигурността на Северна Америка ще останат „в съответствие с нашите ценности“.

„Не знам дали промяна в администрацията би довела до някаква голяма промяна в позицията на военните и какви са изискванията за съвместна работа“, твърди той. „Независимо кой е в Белия дом, императивът за защита на Северна Америка“ ще остане, както и ролята на Канада в Norad.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 26.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 10 rate down comment 4
OHЯ
преди 7 месеца
Поредна тъжна новина за pycopoбите ! Споко дрОгарЕ , все по-зле ще става за вас !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 9
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
До: wart В твоя случай кpacтава cвввиня подала глава от тинята и изкввичала по коня " Тоя е мало...умен катър от който нищо съществено не може и да се чака".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 8
khao
преди 7 месеца
До: cyclop за войната дето бутате долара говориш... нали така, неумна копейко? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 12
cyclop
преди 7 месеца
Вечната война от "1984" на Оруел, май. Ще видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 16
wart
преди 7 месеца
Тоя е мало...умен катър от който нищо съществено не може и да се чака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още