IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган планира да се срещне с Путин заради зърнената сделка

Срещата между двамата може да се случи още следващата седмица

22:23 | 28.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се очаква да се срещне с Владимир Путин в Русия през следващата седмица, за да обсъдят съживяването на черноморската сделка за износа на зърно, пише Bloomberg.

Ердоган може да отиде в Русия на 8 септември, преди да отпътува за Индия, за да присъства на срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи, твърдят двама представители на турските власти, запознати с въпроса. От турското президентство отказват коментар.

Ердоган иска сделката, която позволи на Украйна да изнася зърно през Черно море и от която Русия се оттегли миналия месец, да бъде подновена. Глобалните цени на пшеницата са нестабилни оттогава и особено след като Русия се прицели в украинска инфраструктура за износ.

Ердоган работи, за да гарантира, че светът няма да бъде изправен пред продоволствена криза, каза в понеделник Омер Челик, говорител на управляващата в Турция Партия на праведливостта и развитието (ПСР).

Президентът Ердоган „скоро ще посети Сочи“, коментира Челик след среща на партията, председателствана от Ердоган в Анкара. „Смятаме, че ще има ново развитие по този въпрос и може да се достигне нова фаза.“

Путин и Ердоган поддържат по-широки контакти след инвазията на Русия в Украйна през 2022 г. Те са провели най-малко 10 телефонни разговора тази година, показва уебсайтът на Кремъл.

„Вярваме, че по време на този процес е важно да избягваме предприемането на каквито и да е действия, които ще изострят напрежението и ще нарушат мира в Черно море“, заяви Ердоган на срещата Кримска платформа, която се проведе в Киев миналата седмица.

Среща „ще бъде проведена скоро“, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери в понеделник, предаде Интерфакс. Песков отказва да разкрие кога ще се случи това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 28.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още