IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Желязната руда поскъпва до най-високото си ниво от април

За цялата седмица цената на метала нараства с 8 на сто, подкрепена от положителните сигнали от жилищния сектор в Китай

12:27 | 15.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на желязната руда се повишава за пети пореден ден, тъй като китайските власти увеличиха икономическата подкрепа, насочена към стимулиране на ключовите индустрии на строителството и имотите, пише Bloomberg.

Цените на метала се повишиха с около 8% през тази седмица, отразявайки оптимизма около търсенето на инфраструктура на фона на сезонното повишение в строителството, което обикновено продължава до края на октомври. Свежите положителни признаци включват и данни, показващи, че цените на новите жилища в Китай са се повишили през август в 17 града, докато централната банка на Китай инжектира пари на пазарите за 10-и пореден месец и намали изискванията за резервите на кредиторите за втори път тази година.

Производството на стоманени продукти нарасна с 11% през август в сравнение с година по-рано, сигнализирайки за силно търсене на желязна руда.

Цените на жилищата в Китай падат за трети пореден месец. Източник: Bloomberg/Национално статистическо бюро Цените на жилищата в Китай падат за трети пореден месец. Източник: Bloomberg/Национално статистическо бюро

Желязната руда поскъпва с 1,5% до 122,45 долара за тон в Сингапур, след като достигна 122,70 долара за тон в по-ранните часове на търговия, най-високото ниво от 3 април.

Все пак някои анализатори остават скептични дали ралито при желязната руда може изобщо да бъде устойчиво. Capital Economics предупреди, че цените „скоро ще се обърнат“ и ще паднат обратно под 100 долара за тон.

Ралито при желязната руда осигурява на метала най-големия му седмичен ръст от юни. Източник: Singapure Exchange Ралито при желязната руда осигурява на метала най-големия му седмичен ръст от юни. Източник: Singapure Exchange

Междувременно повечето индустриални метали също поскъпват в петък. Цената на медта се насочи към най-голямото си седмично увеличение за последните два месеца, като на Лондонската метална борса фючърсите поскъпнаха с 0,7% до 8479 долара за тон.

Цинкът и алуминият също отбелязват ценови ръстове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 15.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още