IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия нанесе въздушен удар срещу Лвов, Украйна смени заместник-министрите на отбраната

Грузия обвини бивш заместник-министър на вътрешните работи, че организира заговор за свалянето на правителството в Тбилиси от Украйна

08:40 | 19.09.23 г. 8
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Западният украински град Лвов беше разтърсен от експлозии в ранните часове на вторник, а представители на местните власти съобщиха, че при руското въздушно нападение е пострадал един мъж и е последвал голям пожар в индустриален склад, предава Ройтерс.

„Мъж и жена бяха открити под развалините в Лвов. По първоначална информация жената не е пострадала. Мъжът е в сериозно състояние“, съобщи губернаторът на област Лвов Максим Козицки в приложението „Телеграм“.

Ройтерс не е могла да потвърди съобщението от независим източник. Мащабът на нападението и пълните данни за щетите за момента не са известни. Засега няма коментар от Русия.

Кметът на град Лвов Андрий Садовий съобщи, че сирените за въздушно нападение са били спрени след близо три часа, около 3 ч. по Гринуич.

От началото на войната през февруари 2022 г. Русия е извършила безброй нападения срещу територията на Украйна далеч от фронтовите линии с цел да разруши критична инфраструктура за отбраната, енергията и земеделието на Украйна.

Но New York Times съобщи късно в понеделник, че предполагаемото руско нападение, при което загинаха най-малко 17 души по-рано този месец на оживен пазар в източния украински град Константиновка, изглежда е било „трагична грешка“ от страна на Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски осъди нападението, като заяви, че Русия стои зад него.

„Събрани и анализирани данни от New York Times, включително парчета от ракети, сателитни снимки, разкази на очевидци и публикации в социалните мрежи, насочват силно към мисълта, че катастрофалният удар е бил резултат от заблудена ракета на украинските военно-въздушни сили, изстреляна с ракетна система „Бук“, съобщи изданието.

Украйна смени заместник-министри на отбраната

Украинското правителство смени шестима заместник-министри на отбраната в понеделник след назначаването на нов министър на отбраната по-рано този месец.

Правителството не даде обяснения за отстраняването им, но подобни ходове са обичайни след назначаването на нов министър. Сред отстранените е и Хана Маляр, която често информираше публично за хода на войната на Русия срещу Украйна.

Рустем Умеров стана министър на отбраната преди по-малко от две седмици, като замени Олексий Резников. Министерството беше преследвано от медийни твърдения за корупция, докато Резников бе на поста, въпреки че самият той не трябва да отговаря на обвинения в корупция.

„Започнах разместване. Продължаваме. Министерството продължава да работи, както обикновено“, съобщи Умеров в публикация във Facebook.

Информационният сайт „Украинска правда“ съобщи, позовавайки се на неназовани правителствени източници, че всички заместник-министри са подали оставка доброволно след молба от Умеров и няма да се върнат на постовете си.

То допълни, че текат консултации за кандидатите за техни заместници и информира, цитирайки източници от министерството, че „се осъществява пълна реформа“ в министерството.

Умеров заяви, че сред приоритетите му са да направи министерството основната институция за координиране на украинските сили за отбрана, да развие военната индустрия в Украйна и да се бори с корупцията.

Маляр, която е адвокат по военни престъпления, беше заместник-министър от 2021 г. и за последен път информира за хода на войната в Украйна в понеделник сутринта.

Тя беше критикувана миналата седмица, след като първоначално съобщи, че украинските сили са завзели източно селище от руските сили, но по-късно заяви, че съобщението ѝ е било неточно и че боевете около селото продължават. Завземането му беше обявено от армията на следващия ден, но оттогава Русия отрича, че е изгубила контрол върху него.

Украйна поиска от Германия да спре доставката на машина за Русия

Украинският антикорупционен регулатор е изпратил писмо до германските власти и базирана в Бавария компания с искане да спрат доставката за Русия на висококачествена машина, използвана от производителите на боеприпаси, предава Bloomberg.

Националната агенция за предотвратяване на корупцията в Киев е информирала германското правителство, че металорежеща машина с цифрово програмно управление, произвеждана от Spinner Werkzeugmaschinenfabrik, пътува за завод в Русия от Турция, става ясно от писмата, видени от Bloomberg. Оборудването трябва да пристигне по-късно същия месец.

Машината, която използва оперирани от компютър инструменти за производство на прецизни инструменти, е необходима за производството на осколочно-фугасни снаряди, използвани от руските сили в Украйна, става ясно от документа.

„От само себе си се разбира, че след като машината стигне до Русия, няма какво да направим, за да предотвратим използването ѝ за военни цели от Русия – времето е от съществено значение“, пише агенцията.

Искането на Украйна е знак за притесненията, че Русия заобикаля санкциите на ЕС за внос на забранено оборудване, използвано за военни цели, през страни като Турция и Обединените арабски емирства.

Пътят на машината – от Истанбул до руски пристанищен град на североизточните брегове на Черно море, показва предизвикателствата пред властите в ЕС при прилагането на ограниченията срещу Русия, целящи да отслабят отбранителните ѝ възможности.

Напрежение между Грузия и Украйна

Грузия обвини в понеделник бивш свой заместник-министър на вътрешните работи, че организира заговор от Украйна за свалянето на правителството в Тбилиси. Инцидентът подлага на изпитание връзките с Киев, докато Грузия задълбочава отношенията си с Русия.

Държавната служба за сигурност съобщи, че наблюдава група начело с Гиорги Лорткипанидзе, за когото се смята, че работи като заместник-ръководител на украинското военно разузнаване и е бивш член на силно прозападно грузинско правителство.

„Според потвърдена и проверена информация задействането на плана, разработен от Гиорги Лорткипанидзе, включва доста голяма група от грузински бойци в Украйна и част от „Грузинска младеж“, съобщи службата в комюнике.

Тя не привежда доказателства, а говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко заяви, че Тбилиси „се опитва да демонизира Украйна“ за местни цели.

„Украинската държава не се е месила, не се меси и не планира да се меси във вътрешните работи на Грузия“, допълни той във Facebook.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 19.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 8 месеца
До: Tikva007 тоест до месец сте превзели Киев... или пак ще се отметнеш от думите ти като миналия път! :D:D:D вече всеки ден ще меря калта :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 7
adimos
преди 8 месеца
Най накрая нато си призна че укронацистите избиха многото невинни хора на 6.09 в Константиновка, ето я статията на Ню-Йорк таймсhttps://***.nytimes.com/2023/09/18/world/europe/ukraine-missile-kostiantynivka-market.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 12
Tikva007
преди 8 месеца
До: zelka00: Да, а палецът на крака ти - в контакта. И един мормот завива шоколад. Аеро-семкаджия. Жалка история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 11
Tikva007
преди 8 месеца
А на Зеле тихичко, без излишна гласност, ще му обяснят, че след месец, когато калта блокира тежката техника и фронтът застине, през следващите 5-6 дълги и мрачни месеца, руснаците ще си запълват времето да довършат всичко, което оцеля като инфраструктура през миналата зима, а поддържането на това, което ще бъде украйна след зимата над водата, едновременно с президентски избори и засилващите се предизвикателства откъм Китай, са прекалено много любеници, дори за такава голяма мишница като САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 21
zelka007
преди 8 месеца
До: Tikva007 ... хихи ... пънеш ли жили недъгав политкомисар ?! лекинко да не се изпуснеш още сутринта ... :))) ... около вербово вече се местите зад третата отбранителна линия и организирате обозите за пълно изтегляне ... там приключвате и кой където го изпрати службата после ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 21
zelka007
преди 8 месеца
украинците на Андреевка са ликвидирали командира на елитната рашибозушка 31 десантна дивизия , която взимала дейно участие в окупирането на Бахмут и десанта на Гостомел ... и ако не са я разкостили окончателно вече , то я доразкостват в момента . там специално не взимат пленници при нея ... не знам що така ... :))) ... същото тече и с 84 дивизия около Клищивка ... за протокола да попипам дежурните pycoфилистици , аве , що вече крилати ракети само от самальоти , де ги караблите ве нефелници ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 15
Tikva007
преди 8 месеца
Американците разтребват британските пинчери от кучкарника в Киев. Да се готви Буданов. Зеле отива на черджето в САЩ да го преформатират и да му обяснят новите реалии. Пример: NYT обявява *трагичната грешка* от страна на украйна да изтрепа 17 цивилни от своите, за да накисне Русия. И дали някой може да гарантира, че в един момент няма да публикува нещо подобно и за *трагичната грешка* на украйна в Буча? Неведоми са пътищата на руско-американските мушии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още