IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква е съдбата на тоновете унищожена военна техника в Украйна?

Ако подлежат на ремонт, ударените танкове се връщат отново на бойното поле

11:41 | 12.11.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Каква е съдбата на тоновете унищожена военна техника в Украйна?

От началото на пълномащабната война в Украйна на 24 февруари 2022 година и двете воюващи страни съобщават за хиляди унищожени бронирани машини, танкове, самолети и друго военна техника. Правителството на Украйна поръча на Министерството на отбраната да започне разчистване на тези останки и те вече се преглеждат от сапьори и се складират в 80 направления.

Какво се случва след това с тях - всичко зависи в какво състояние е, коментират от ведомството.

През декември 2022 година правителството на Украйна публикува специални насоки какво да се прави с унищожената военна техника по бойното поле. Те не се отнасят до снарядите, за които има специален режим за обработка.

Ако е възможно да бъде ремонтирана, тя отново се изпраща в боя, ако не - се взимат резервни части, или се предоставят за музейни експонати. В центъра на Киев например има разположени унищожени руски танкове и друга бронирана техника.

Ако възстановяването на военната техника е невъзможно или икономически нецелесъобразно, тя се изпраща за преработка за скрап, сочат още препоръките на правителството от миналия декември.

170 хил. кв. километра от площа на Украйна е заминирана - от мини или неизбухнали снаряди, като някои от тях са още от 2014 година, когато руските военни поеха контрола върху част от Донбас. В периода 2014 - 2020 година има повече от 1000 инцидента, свързани с избухнали мини в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 12.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 9
Alex Silver
преди 5 месеца
От началото на СВО са унищожени над 13 хил. танкове и друга бронирана украинска техника, 534 самолета, 254 въртолета, 1183 РСЗО, 440 ЗРК, над 15 хил. специална автомобилна техника. Една голяма част от тях са доставени от ФАЩ и другите натовци, след като основните запаси на 404 попривършиха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още