IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алекс Нестор: Канада има потенциал да замени Русия като ценен доставчик на суровини за ЕС

Износът на България за Канада от 2017 г. насам се е увеличил с около 78%, съобщи вицепрезидентът на Канадско-българската бизнес мрежа

15:18 | 24.11.23 г. 2
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

След като Европейският съюз се отказа от Русия като надежден партньор за доставка на полезни изкопаеми и горива, Канада може да изиграе ключова роля като потенциален доставчик на петрол, природен газ и редки елементи за високите технологии. Това заяви в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria Алекс Нестор, вицепрезидент на Канадско-българската бизнес мрежа.

Той прогнозира, че взаимоотношенията между ЕС и Канада ще се задълбочават „с висока скорост“, имайки предвид геополитическата и икономическата обстановка в света. Алекс Нестор напомни, че търговско-икономическите отношения между ЕС и Канада започнаха с договора СЕТА, който влезе в сила през 2017 г. В България предстои да бъде ратифициран на второ четене в парламента. Като резултат от този договор се предвижда много засилена търговска и икономическа активност. „С подписването на СЕТА износът на България за Канада от 2017 г. се е увеличил с около 78%. Същността на договора е, че са премахнати почти всички тарифи и мита, като включва стокообмен, услуги и обмяна на интелектуална сила“, посочи Нестор.

Той е на мнение, че като се има предвид световната геополитическа ситуация, въпрос на време е да се създаде суперикономически блок от двете страни на Атлантика, а „СЕТА е първата стъпка“.

По думите на Алекс Нестор мултинационалните компании отдавна са от двете страни на Атлантика. „Тези споразумения по-скоро биха създали и обобщили правилата, като позволят на малкия и среден бизнес да имат по-лесен достъп до пазара в Северна Америка и Канада и Европа. Падането на визите между България и Канада също много улесни българския бизнес“, отбеляза той.

Вицепрезидентът на Канадско-българската бизнес мрежа потвърди, че отношенията между България и Канада вървят в положителна посока през последните 5-6 години. „Отдавна се говори за канадско посолство у нас. Канадското правителство реагира на това колко силни взаимоотношения има от гледна точка на икономика и търговия. Канадската търговска камара беше учредена още през март месец, а в сряда беше официалното откриване, което съвпадаше със срещата на върха между ЕС и Канада, която се провежда на 23 и 24 ноември. На нея се разглеждат взаимоотношенията в различни сфери – икономика, околна среда, външна политика и общи ценности“, съобщи Нестор.

Той посочи, че една от целите на Канадската търговска камара е да помага на българския бизнес да излезе на канадския пазар. „От друга страна, и канадските фирми трябва да бъдат запознати с това какво предлага България от гледна точка на привличане на инвестиции. Ако се започне производство в България например, отваря вратите до целия европейски пазар“, коментира Алекс Нестор.

Що се отнася до присъствието на Канада в българската икономика, той отбеляза, че канадската страна е изключително силна в IT сектора и предвид факта, че българският IT сектор също е много силен, той вижда добри възможности за интерфейс. „В България има около 200 фирми, които внасят или изнасят продукти от Канада, и вероятно ще бъдат заинтересовани да увеличат търговския си обмен“, добави вицепрезидентът на Канадско-българската бизнес мрежа.

Според Нестор канадското правителство наблюдава с интерес какво се случва с американските реактори в Козлодуй и договорите, които се подписват. „В Канада имат много силна експертиза в ядрената енергетика и след като Westinghouse навлезе сериозно в другата фаза на пазара, със сигурност ще има канадско участие“, прогнозира той.

По думите му „първото нещо, което интересува канадските компании, е какви са правилата и дали има върховенство на закона“ в нашата страна. Нестор уточни, че те не биха инвестирали дори да има нисък корпоративен данък, ако правилата не се спазват.

Ще намерят ли сигурност канадските инвеститори, за да развиват бизнеса си в България? Какво предвиждат етичните и отговорни бизнес практики? Какви са целите на Канадската търговска камара у нас?

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.​

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 24.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 5 месеца
До: doba ... тъй е ... рашибозуците сега го разбират от първа ръка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
doba
преди 5 месеца
Изпусни питомното, па гони дивото - народна поговорка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още