IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западът ли ще търси компромис в конфликта между Индия и Канада?

Как ще се развият отношенията Ню Делхи – Отава, коментира политологът Владимир Шопов

22:22 | 12.10.23 г.

Високото напрежение между Индия и Канада, което се наблюдава през последните месеци, ще бъде овладяно. Тази прогноза в рубриката „Азия в развитие“ в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria направи Владимир Шопов, политолог и анализатор.

Канадският премиер Джъстин Трюдо търсеше по-видима политическа реакция на събитията, но във външно-политически план Канада няма полза от ескалацията на тази криза. Оттук нататък ще се върви към постепенно затихване на инцидента, но индийският премиер Моди ще предпочете Запада да бъде страната, която ще направи крачка назад, коментира гостът.

Той припомни, че отношенията между Канада и Индия се влошиха, след като канадският премиер Джъстин Трюдо допусна, че индийски агенти са замесени в убийството на сиксхки сепаратистки лидер във Ванкувър през юни. След разкритията в канадския парламент последва съответна реакция от индийска страна. Ню Делхи спря издаването на визи за Канада, а от своя страна Отава замрази преговорите за двустранно стопанско и икономическо споразумение.

„През последните години Нарендра Моди свикна да бъде обект на възхита, интерес и ухажване. От тази гледна точка не мисля, че ще е склонен на компромиси. Затихването на конфликта ще бъде по инициатива на Запада“, коментира Владимир Шопов.

Политологът потвърди, че през последните години Западът и Канада се опитваха да изградят нови отношения с Индия с ключовата идея Ню Делхи да бъде контрапункт на Китай. „Това убийства преобърна сериозно динамиката в двустранните отношения“, смята анализаторът и разкри, че темата за напрежението между двете страни е коментирана и на срещата на Г-20, но без дискусията да става публично достояние.

Как се развиват двустранните отношения между Китай и Европейският съюз след като от началото на годината дипломатическите срещи между Пекин и Брюксел се активизираха? Какво ще обсъждат председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и китайският президент Си Дзинпин на предстоящата среща на високо равнище? Каква е целта на визитата на Жозеп Борел, върховен представител на ЕС за външна политика и сигурност, и какви договорености да очакваме от развитието на търговията, особено в автомобилостроенето?

Повече за напрегнатите отношения между Индия и Канада може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 12.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още