IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френската ACC планира да строи фабрика за батерии в САЩ или Канада

Представители на компанията водят преговори с властите от провинция Квебек, като от компанията не посочват какъв е бил резултатът от дискусиите със САЩ

10:30 | 02.08.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Френската компания Automotive Cells Co. (ACC) - съвместно предприятие между Stellantis NV, TotalEnergies и Mercedes-Benz Group - води преговори с властите в САЩ и Канада за изграждането на завод за производство на електромобилни батерии в Северна Америка, съобщава Ройтерс.

Представители на компанията са се срещнали с властите на канадската провинция Квебек, за да обсъдят плановете за изграждане на фабрика. ACC разглежда различни възможности за федерална подкрепа, включително данъчни облекчения, финансова подкрепа и грантове, свързани с избора на терен, с разработването и въвеждането в експлоатация на новото съоръжение.

„ACC проучва ситуацията, без ангажимент. Ние сме фокусирани върху изпълнението на нашата вече много амбициозна европейска индустриална и технологична пътна карта“, споделя пред Ройтерс говорител на компанията.

Съвместното предприятие посочва, че планира да построи завод в Северна Америка, без да дава подробности за резултатите от преговорите с властите в САЩ.

През юни Stellantis успя да се договори с канадското правителство да получи субсидии в размер на 15 млрд. канадски долара (11 млрд. долара) след продължителни преговори, които преминаха през трудни периоди. Федералната подкрепа се отнася до планиран завод, който ще бъде изграден съвместно с южнокорейската LG Energy Solution

ACC, която е основана през 2020 г., обяви, че ще строи заводи за батерии за електрически превозни средства в Германия, Франция и Италия с инвестиция от 7 млрд. евро.

Големи автомобилни компании и производители на батерии се фокусират върху северноамериканския пазар за строеж на нови производствени съоръжения, тъй като правителствата на Канада и САЩ въвеждат стимули за производителите в опит да намалят зависимостта си от Китай при доставките на стратегически важни метали.

В Канада правителството на провинция Квебек се надява, че близостта му до пристанищните градове на САЩ ще му помогне да привлече редица инвестиции в сферата на електромобилните батерии. Правителството финансира миннодобивни компании, които произвеждат литий, и разработчици на батерии.

По-рано тази година ACC откри своята първа фабрика за батерии във Франция, като на церемонията присъства и държавният глава на страната Еманюел Макрон. Съоръжението включва споделена инвестиция в размер на 2 млрд. евро, като френското правителство и местните власти осигуряват почти половината от сумата.

Гигафабриката подчертава надпреварата между европейските страни за привличане на международни компании за производство на електромобили и свързаните с тях компоненти, докато светът се насочва към локализиране на веригите на доставка и към все по-протекционистки политики в стремежа си към въглероден неутралитет.

„Новият завод на ACC бележи ключов крайъгълен камък в трансформацията на Европа, който ще направи нейната автомобилна индустрия по-издръжлива, по-конкурентоспособна и устойчива в електромобилната ера“, заяви Ола Калениус, главен изпълнителен директор на Mercedes малко преди церемонията по откриването на фабриката във Франция.

Съоръжението ще създаде до 2000 работни места до 2030 г., изтъкват ангажираните с проекта компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 02.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още