IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шофьорите в САЩ очакват по-ниски цени на горивата заради трупащите се запаси

Очакваният нов капацитет за обработка на петролни горива също ще подкрепи низходящия тренд при цените

22:55 | 29.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американските шофьори могат да очакват по-ниски разходи за горива за втора поредна година през 2024 г., тъй като скокът в глобалния рафиниращ капацитет и излишъкът при запасите от бензин в САЩ водят до понижение на цените на дребно, съобщава Ройтерс.

Средната цена на бензина в САЩ на дребно може да падне с 13 цента през следващата година до 3,38 долара за галон (около 3,8 литра), става ясно от годишната прогноза на GasBuddy.com, сайт, който се фокусира върху цените на горивата.

Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) очаква по-голям спад на средната цена на дребно – от 17 цента.

По-ниските сметки за бензин освобождават пари, които потребителите да харчат другаде, и биха могли да помогнат на САЩ да избегнат рецесия през следващата година. Средната цена на бензина премина границата от 5 долара за галон за първи път през юни 2022 г., тласкайки инфлацията до 40-годишен връх.

По-ниските цени на бензина подкрепиха потребителското доверие в САЩ, което отчете ръст до петмесечен връх през декември, което накара много потребители да планират покупки на моторни превозни средства, къщи и основни електроуреди през следващите шест месеца, тава ясно от доклад на мозъчния тръст Conference Board.

„Цените на бензина наистина подчертават какво е отношението на американците към икономиката. Това е единствената стока, чиято цена всеки знае, независимо дали има нужда от нея, или не“, коментира анализаторът на GasBuddy Патрик Де Хаан.

Запасите от гориво в САЩ се увеличиха бързо от средата на ноември, като рафинериите добавиха над 10 млн. барела бензин към складовете от 17 ноември.

В Средния запад запасите от бензин достигат най-високото си ниво от април 2022 г., докато използването на рафинериите в този регион се повишава до исторически връх през миналата седмица, изтъква EIA.

„Запасите от бензин в САЩ сега са по-високи спрямо същото време на миналата година, като очакваме това да се запази и през януари 2024 г.“, добавя агенцията.

В същото време повече от 1 милион барела на ден нови рафиниращи мощности се очаква да бъдат пуснати в експлоатация в Китай, Индия, Мексико, Близкия изток и Нигерия.

„Глобалната картина на рафинирането продължава да се подобрява, осигурявайки повече капацитет и спокойствие, че рекордно високите цени ще останат далеч от бензиностанциите през новата година“, посочва Де Хаан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 29.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още