IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пикът на търсенето на бензин се оказва мираж

Премахването на бензиновите автомобили от пътищата е процес, който ще отнеме десетилетия, а не години

11:20 | 28.12.23 г. 8
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

След като подхранва автомобилната култура през целия XX век, която променя формата на градовете и дефинира модерната мобилност, бензинът трябваше да започне своето дълго сбогуване през тази година. Това обаче не стана, пише в коментар за Bloomberg Хавиер Блас.

Разбира се, Tesla Inc. и нейните конкуренти са продали повече електрически превозни средства през 2023 г. спрямо която и да било предходна година, намалявайки търсенето на изкопаеми горива. В богатите предградия на Лондон, Ню Йорк и Пекин електромобилите вече са нещо обичайно. От тази гледна точка изглежда, че светът вече е започнал „да се отклонява от изкопаемите горива“, както беше договорено на скорошната конференция за климата на ООН COP28. Но това е мираж.

Въпреки че продажбите на електромобили се увеличават, световната петролна индустрия продаде повече бензин от всякога тази година, надминавайки предишния връх от 2019 г., който Международната агенция по енергетика (МАЕ) очакваше да остане непостижим рекорд за всички времена. Извън богатите квартали, двигателят с вътрешно горене все още властва на пазара; в районите на средната и работническата класа енергийният преход остава далечна перспектива.

От 50-те години на миналия век, когато мечтата на Хенри Форд за кола във всяка американска къща на представителите от средната класа се превръща в реалност, бензиностанциите започват да никнат до ресторанти и търговски центрове, трансформирайки пейзажа и икономиките на САЩ и страните по целия свят. Бензинът, използван за задвижване на автомобилите, представлява приблизително един на всеки четири барела рафинирани петролни продукти, консумирани в световен мащаб.

Тъй като климатичната криза привлича все по-голямо внимание, горивото се очаква да играе все по-малка роля, докато трае енергийният преход - ранен индикатор за това дали загърбването на изкопаемите горива се случва и с каква скорост. Теорията гласеше, че когато електромобилите станат все по-популярни, търсенето на бензин ще бъде „непропорционално“ засегнато, прогнозира МАЕ в най-новата си петгодишна прогноза за петрола, публикувана през юни. „Това означава, че горивото вероятно ще покаже най-ранния и най-ясно изразен пик в търсенето“ от всички фракции на петролния барел, добавя агенцията.

Въпреки че потреблението ще се възстанови тази година, то няма да достигне нивата отпреди пандемията от коронавирус; оценките залагаха на лека, но постоянна низходяща тенденция. В средата на годината МАЕ прогнозира, че потреблението на бензин „никога няма да се върне към нивата от 2019 г.“, когато търсенето достигна 26,7 млн. барела на ден. Вместо това потреблението е нараснало до около 26,9 млн. барела на ден през тази година. През 2024 г. се очаква ново, макар и малко увеличение, до малко над 27 млн. барела на ден.

При сегашното положение пикът в търсенето на бензин е отложен с пет години до 2024 г. от 2019 г. И няма да е изненадващо, ако след като бъдат налични повече данни и прогнозите се актуализират, пикът се измести още повече.

Глобалното търсене на петролни горива надмина тази година рекорда от предпандемичната 2019 г. Източник: Bloomberg/МАЕ Глобалното търсене на петролни горива надмина тази година рекорда от предпандемичната 2019 г. Източник: Bloomberg/МАЕ

Ръстът след пика от 2019 г. е особено важен, защото се случва въпреки някои забележителни насрещни ветрове: цените на бензина бяха високи, особено в местни валути извън света на щатския долар; дистанционната работа остава много популярна опция; и китайският икономически растеж се забави.

Тенденцията на по-силно търсене за по-дълго време предлага три важни урока за енергийния преход. Първо, стилизираните прогнози, показващи устойчиви спадове на търсенето, рядко оцеляват при проверка от действителността – много често няколко месеца след публикуването. Второ, съобщенията за пиково търсене генерират много медийни заглавия, но когато потреблението надмине тези пикове, обществеността рядко чува за това, осигурявайки подвеждаща картина за темпа на прехода. Трето, преходът от изкопаеми горива ще отнеме повече време, отколкото мнозина са очаквали.

Не всичко е мрачно обаче. Светът приема електромобилите и с течение на времето техният пазарен дял ще продължи да се увеличава, особено в Китай, Северна Америка и Западна Европа – стимулиран от щедри субсидии в много страни. Дори ако търсенето на бензин продължи да нараства, темпът на растеж ще се забавя. Може да не сме достигнали върха, но вероятно и не ни предстои голям растеж.

Все пак търсенето на бензин се възползва от голяма сила: светът става по-богат. През 2023 г. има около 1,1 милиарда леки коли в употреба спрямо около 850 милиона десетилетие по-рано. Въпреки че все по-голям дял от тези автомобили се задвижват от батерии, абсолютният брой на колите с бензин се е увеличил. Това е тенденция, която ще отнеме десетилетия, а не години, преди да поеме в обратна посока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 28.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 3 месеца
До: mr. Yoda няма, тате ти изхарчи парите за водка... ще ходиш пеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
mr. Yoda
преди 3 месеца
Тате ще ми купи колело, ама друг път..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 8
khao
преди 3 месеца
До: cyclop според теб ли ? хахахахаха, че това е една от основните идеи и никой не я е крил... Сега дали технически ще стане е малко спорно... но всяка работеща идея е идвала след 10 неработещи, но кво да обясняваме на функционално неграмотни бакшиши.... горе долу вървиш 10 години след новините! Днес откриваш нео които са обсъждани преди десетилетия и се очудваш до къде е стигнал света, а ти си още в панелка! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 3 месеца
До: aldyНаистина големите и умни инвеститори като Уорън Бъфет не са вложили и цент в зелени проекти.Наистина далновидния човек вижда реалностите без да се лъже от медийния шум и пропаганда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 6
cyclop
преди 3 месеца
До: aldy според мен, измамата с електромобилите-играчки се налага толкова енергично, понеже разчитат да използват батериите им като някакво средство за балансиране на системата. Имаше вече намеци за подобно "отговорно" използване. Да ги зареждат когато има голямо производство -през деня от слънчевите панели -и да смучат обратно към мрежата, когато няма, примерно вечер. Какво ще направи това с живота на батериите и с моментния пробег -не е от значение, да се оправят балъците, които са ги купили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 9
aldy
преди 3 месеца
Една простичка сметка показва, че замяната на всички коли с електрички в Германия ще изисква наличието на 40 АЕЦ от рода на тези, които ФРГ спряха. С фотки и ветрени мелници няма как да стане. И това започнаха да го разбират големите инвеститори. "Зеленикаквата" идиоттия е достойна за Гретеноиди, които няма да дадат и цент за инвестиции, а могат само безотговорно да дърдорят недомислия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 7
nkavrakov1982
преди 3 месеца
Наясно сме ,купихме си петролни акции на добри цени за следващите 10 години,а който е вярвал на медиите,за залеза на петрола,си е негов проблем :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още