IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Групата БРИКС вече наброява десет страни

Към формацията се присъединиха Етиопия, Египет, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства

09:50 | 01.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Държавният глава на Китай Си Дзинпин (вляво) разговаря със Сирил Рамафоса, президент на Южна Африка, Нарендра Моди, премиер на Индия, и Сергей Лавров (вдясно), министър на външните работи на Русия. Снимка: Leon Sadiki/Bloomberg
Държавният глава на Китай Си Дзинпин (вляво) разговаря със Сирил Рамафоса, президент на Южна Африка, Нарендра Моди, премиер на Индия, и Сергей Лавров (вдясно), министър на външните работи на Русия. Снимка: Leon Sadiki/Bloomberg

От днес групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка) вече ще наброява 10 членки, предадоха световните агенции.

По време на срещата на върха на групата, проведена през август в Йоханесбург, бяха поканени да се присъединят към БРИКС Аржентина, Етиопия, Египет, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ). На 29 декември обаче Аржентина отхвърли офертата.

До това разширяване на БРИКС не се стигна лесно. Китай и Русия бяха ентусиазирани от разширяване на формата, замислен първоначално като икономически, но напоследък превърнал се в геостратегически и фактически в противотежест на формата Г-7.

Индия и Бразилия бяха по-сдържани по въпроса за разширяването на БРИКС. Решението да бъдат поканени гореспоменатите страни да се присъединят към групата беше плод на консенсус.

От новите членки повечето са от региона Северна Африка-Близък изток. Любопитното е, че две от тези страни са съперници в един и същи регион и това са Саудитска Арабия и Иран. С посредничеството на Китай миналата година те подобриха отношенията си, но все още имат разногласия по редица въпроси.

БРИКС досега се въздържа да последва примера на Запада да се присъедини към санкциите срещу Русия заради войната в Украйна.

От 1 януари ротационен председател на БРИКС е именно Русия, която ще организира срещата на върха на 10-те лидери на страните членки от групата в Казан на 16 октомври.

През настоящата година в три от първоначалните членки на БРИКС ще има избори - президентски и местни избори в Русия, общи избори в Република Южна Африка и парламентарни избори в Индия, припомнят още агенциите.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 01.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още