IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Променят ли се инвестиционните стратегии след отказа на страните от БРИКС за обща валута?

Отслабеният ЕС означава по-силен долар, твърди Бисер Варчев, основател на "Варчев Финанс"

22:00 | 28.08.23 г. 1

Синхронът в повишаването на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка ще бъде нарушен, тъй като американската икономика се представя много по-добре напоследък. Страните от БРИКС се отказаха от идеята си за обща валута, но включването на богати нови членове като Саудитска Арабия може да осигури финансирането за създаването на нужните институции за единна валута. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Бисер Варчев, основател на финансовата институция "Варчев Финанс".

Според него такива разминавания в политиките са абсолютно нормални, тъй като американската икономика стои доста по-добре от европейската в момента. По думите му американците са постигнали целите като отслабиха посредством определени лостове Европа.

„Ако счетем, че идеята за валута на БРИКС пропадна, че Европа в момента върви нагоре с доста по-слаби темпове - САЩ изкараха супер показатели последните два-три месеца, което беше изненада за всички – ще има разминаване. За евро/долар това означава силен долар и слабо евро и по-бързо изтеглящ американски пазар от DAX например“, посочи експертът относно това какви корекции вече се наблюдават на капиталовия пазар.

В коментар за задълбочаващата се криза в Китай и резкия отлив на чужди капитали от фондовия пазар (11 млрд. долара за 13 дни), Варчев посочи, че обявените досега мерки на контролните органи целят да успокоят уплахата на пазара и да спрат изтичането.

"Ако това се превърне в "снежна топка", последиците за капиталовия и борсов пазар ще бъдат трагични, след което още по-трагични за икономиката. Такива крайни и екстремни мерки са доста навременни", е мнението на Варчев.

По думите му мерките включват намаляване на таксите за търговия с акции и ограничения на продажбата на ценни книжа от основни акционери в публични компании, чиито цени са паднали под определени нива. „Забраната собствениците да продават дяловете си е временна и целта е повече като психологическо въздействие“, отбеляза Варчев и подчерта, че целта е да се избегнат заемането на къси позиции или продажбите под масата.

Експертът прогнозира, че тези действия временно ще спрат негативните тенденции на китайските капиталови пазари, но няма да ограничат изнасянето на производства от страната, особено от американски компании, което се превърна в държавна политика на САЩ от президентството на Доналд Тръмп насам.

Как влияе геополитиката на капиталовите пазари? Ще спечелят ли източноевропейските страни от изтеглянето на капитали от Китай? Защо индийската икономика и развитието на капиталовия ѝ пазар не успяват вече десет години да стимулират компании, които да осигурят продукти за западните пазари? Превърнаха ли се десетгодишните облигации на САЩ в спасителен пояс за инвеститорите? Ще се откажат ли централните банки от цел от 2% инфлация може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 28.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 1
Импeраторът
преди 8 месеца
Не разбирам. Нали уж долара умираше, новите полюси си търгуваха с рубли и всичко беше зле за хамериканците... последни агент ли е Путин на ЦРУ или просто е обикновен глОпак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още