IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се стигне ли до конфронтация между Индия и Китай на срещата на Г-20 след БРИКС

Каква роля ще изиграят военните помощи за Украйна в изборната 2024 г. за САЩ, коментира Милен Керемедчиев

09:50 | 08.09.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Отсъствието на Си Дзинпин от срещата на Г-20 този уикенд в Ню Делхи показва, че противопоставянето между Китай и Индия достига нови висоти, като новият разрив се прояви на срещата на БРИКС с различните идеи на азиатските гиганти за бъдещето на групата. Това коментира Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Битката между Китай и Индия е голяма и тук Индия вижда голяма възможност за възход. Тя изигра добре картите си по време на БРИКС, не се говори изобщо за възможност за нова валута, Индия успява да издърпа високотехнологични и най-вече американски инвестиции от Китай. На Г-20 Индия ще се стреми да покаже, че се налага като новата звезда в региона, директно конфронтирайки се с Китай. Това не става без помощта на САЩ", обясни той.

Милен Керемедчиев напомни, че китайският лидер бе много активен на срещата на БРИКС в Южна Африка и традиционно е използвал срещите на Г-20, за да прокарва идеите на Пекин. „Но идеята на Си БРИКС да е структура, която се противопоставя на влиянието на Г-7 и западния свят, на силата на западните валути, изглежда не съвпада с идеята на Индия БРИКС да остане предимно икономически съюз, който да се заеме и с по-сериозни инвестиции“, посочи той. Според него САЩ от своя страна опитват да използват Индия, за да сеят раздор в БРИКС, но и да я отдръпнат от Русия в сферата на отбраната.

Що се отнася до войната в Украйна, международният коментатор е на мнение, че смяната на министъра на отбраната на Украйна Олексий Резников тази седмица показва, че контранастъплението на Киев не върви по план и вероятно ще доведе до промяна в операциите на армията.

„Може да се очаква, че отделните единици ще загубят част от възможността да действат независимо и ще бъде въведена по-праволинейна командна структура по съветски тип“, прогнозира Керемедчиев.

Той допусна, че ако Украйна не успее да покаже сериозен напредък до края на годината, може да има проблеми с военните помощи от САЩ в изборната 2024 г., като основна тема в битката за Белия дом да стане използването на около 100-те млрд. долара помощ за Украйна.

Какъв е дневният ред на срещата на Г-20 в Делхи? Защо Турция се стреми да изземе инициативата на ООН за зърнената сделка през Черно море? Ще успее ли Реджеп Тайип Ердоган да наложи страната си като основен фактор в бъдещите преговори между Украйна и Русия и във следвоенното възстановяване на Украйна? Как се развива скандалът в испанския футбол, ще участва ли Русия на Олимпийските игри в Париж, какво иска Европа от Обединените арабски емирства може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 08.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още