IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Станчев: Няма реална възможност БРИКС да се превърне с световна суперсила

Преувеличени ли са рисковете от ново разделяне на света на икономически блокове, коментира икономистът

16:00 | 30.08.23 г.

Няма реална възможност групата БРИКС да се превърне с глобална суперсила, тъй като организацията не дава признаци, че опитва да преодолее вътрешните си разделения, като новите членове са заплашени да имат второстепенен статут. Този коментар в предаването „Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи доц. Красен Станчев, икономист, основател на Института за пазарна икономика.

Идеята за обща валута се дискутира от години, но няма как да се случи, както е заключила и работна група, докато пазарът е в долари, а резервите са в евро, долари или йени, допълни той.

„Китай опитва и вероятно ще бъде лидер в рамките на БРИКС, но най-важното от срещата в Йоханесбург е, че Русия не печели, а тя искаше най-много да спечели от тази среща. БРИКС и банката, която създадоха, няма да инвестират нищо в Русия, докато трае войната", посочи той.

Станчев обясни, че Китай ще бъде основен акционер в банката за развитие на БРИКС New Development Bank (NDB), но поясни, че тя ще се различава от други подобни институции, в които всички имат равен глас, а „в NDB петте учредители ще държат 55%, така че всеки нов член ще бъде „второ качество“.

Според него това ще създаде допълнително разделение в бъдеще към вече съществуващите на сравнително пазарни икономики - Китай и Индия - и крайно непазарни - Бразилия и Русия - с Южна Африка между двете групи.

Икономистът е на мнение, че още през 2012 г. е ясно, че БРИКС не може да стане световен лидер. „През 2012 г. по показател дял от световната икономика стана ясно, че делът на Русия и Бразилия намалява, а делът на Индия и Китай се увеличава. Във важни неща за бизнеса като договори, собственост, върховенство на закона Индия и Китай са напред, а делът на Бразилия и Русия спада.

Красен Станчев отчете, че по критерий стабилност на демокрацията Индия е най-голямата демокрация, а Русия е най-голямата страна, която е не-демокрация. „Политическите начини на функциониране на отделните страни-членки на БРИКС са толкова различни, че е много невероятно да се стигне до нещо общо“, смята той.

Икономистът прогнозира, че реакцията на западните държави към войната на Русия срещу Украйна ще има голямо значение на плановете на Китай за обединение с Тайван и допусна, че всякаква агресия срещу острова ще влоши отношения на Пекин с целия свят, а не само със САЩ.

„Предстои да стане ясно как ще бъде решен проблемът с конституцията на ООН и конституирането на Съвета за сигурност на първото заседание по тази тема на 20 септември. Русия най-вероятно ще бъде изведена оттам – има план как да се промени уставът и той се обсъжда в момента, а това е също предупреждение за Китай“, съобщи Станчев, позовавайки се на един от авторите на промените в устава.

Според него казусът страна-учредител и член на Съвета за сигурност да бъде агресор ще бъде решен дори ако ООН бъде разпусната и учредена наново.

Съветът за сигурност на ООН се състои от петнадесет държави – пет постоянни членове и десет временни, като Русия е постоянен член. Като такава страната има правото да наложи вето на всяка резолюция на ООН.

Станчев смята, че рисковете от ново разделяне на света на икономически блокове, за което предупреди тази седмица управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, са преувеличени, но може да се очаква отлив на китайски средства към нови институции на БРИКС. „Отношенията между Китай и САЩ се влошиха при администрацията на Тръмп и търговията между двете страни намаля с 2-3%, което се отрази като 0,5% спад в световната търговия“, аргументира се икономистът.

Какви са геополитическите рискове и какво влияние ще окажат те на отношенията на България с Китай? Какъв е план Б на българското правителство и ще има ли повече китайски инвестиции? В какво ще се превърне BRICS – в безсмислен акроним или бъдеща суперсила? Как ще развият опитите на ЕС да намали зависимостта си от Китай може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 01.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още