IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искрен Иванов: Политиката на САЩ спрямо Китай има нужда от рестарт

Ако Тръмп спечели изборите, ще започне война с Китай, посочи политологът

22:00 | 29.08.23 г. 2

Политиката на САЩ спрямо Китай има нужда от рестарт. Факт е, че икономиките на Вашингтон и Пекин са свързани и функционират като една икономика, върху която се крепи стабилността на глобалната икономика. Това мнение изрази в рубриката „Северна Америка в развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria доц. д-р Искрен Иванов, политолог, международен анализатор и експерт по международна сигурност и управление на конфликти.

„Ако Америка рязко се скара с Китай, това означава американците рязко да обеднеят“, прогнозира той.

Доц. Иванов коментира и политическата обстановка отвъд Океана след като в понеделник Конгресът на САЩ поиска процедура по импийчмънт на Джо Байдън. Мотивите за искане на процедурата са три - на първо място е поставен фактът за връзките на сина му Хънтър Байдън с украински компании, на следващо място фигурира възрастта на президента на САЩ, а последния аргумент е че Байдън трудно може да изпълнява задълженията си като е посочено, че той е направил отстъпки по време на своето управление, които са в ущърб на националната сигурност на страната.

„Първата част от аргументите са недоказуеми, докато втората част от аргументите са противоконституционни, защото влизат в разрез с тези закони, които регламентират, че горната граница на възрастта няма как да бъде критерии за избора на президент“, смята политологът.

Той смята, че ако процедурата по импийчмънт успее, това ще означава политическа нестабилност. „А ако хипотетично Тръмп спечели изборите след свалянето на президента Байдън, бившият президент ще направи война с Китай. Тръмп публично обяви, че той няма да защити страна членка на НАТО, ако тя бъде нападната“, припомни доц. Иванов и предупреди, че напрежението расте и заради крайни изказвания за Украйна.

Според него ключовата част от помощта на САЩ към Украйна се изразява в два ценни ресурса, които Киев може да оползотвори на бойното поле.

„Стана ясно, че украински пилоти ще бъдат тренирани в Аризона на F-16, което индиректно загатва, че в един момент Украйна ще получи тези изтребители. На следващо място са танковете „Ейбрамс“, които трябва са пристигнат в рамките на година. Ако и тогава украинската контраофанзива не успее да си върне окупираните територии, вероятно Вашингтон ще смени радикално стратегията си – или ще накара Украйна да преговаря, или ще проведе диалог с Москва“, смята политологът.

Какво ще стане ясно от съдебния процес на Тръмп? Промени ли се доверието на американците към Байдън? Опитват ли се САЩ и Китай да решат търговските си спорове?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 29.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
nikiangel
преди 8 месеца
Ама разбира се, щом Искрен Иванов е казал, САЩ козируват и започват да плануват рестарт в най-близки срокове :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 8 месеца
Глууупости, добре че тръмп няма да спечели и няма как да тестваме абсурдната ти прогноза....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още