IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавите от ЕС подкрепиха мисия в Червено море за възпиране на хутите

Американската армия извърши нов удар срещу противокорабни ракети на йеменските бунтовници

23:22 | 16.01.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Страните членки на Европейския съюз дадоха първоначалната си подкрепа за военноморска мисия за защита на кораби от нападения на подкрепяните от Иран бунтовници хути в Йемен, съобщиха европейски дипломати след началото на ръководената от САЩ мисия в региона, предава Ройтерс.

Много търговски превозвачи пренасочиха плавателни съдове към други маршрути след нападенията в Червено море от хутите, които контролират голяма част от Йемен и твърдят, че действат в знак на солидарност с палестинците, докато Израел и „Хамас“ водят война в Газа.

Дипломатите заявиха, че Комитетът по политика и сигурност на блока, отговарящ за изготвянето на външната и отбранителната политика, е дал първоначалната си подкрепа за мисията, която ще работи с партньори съмишленици.

Целта е политическият план да бъде готов най-късно до 19 февруари и скоро след това да бъде задействан. Няколко дипломати изразиха надежда, че процесът ще бъде ускорен предвид напрежението в региона. Това ще бъде обсъдено от външните министри на 22 януари.

Европейската служба за външна дейност - дипломатическият орган на ЕС, който предложи мисията, отказа да коментира конфиденциални разговори.

Миналия месец САЩ заявиха, че те и други страни ще патрулират в Червено море в нова мисия – операция „Пазител на просперитета“, за да се опитат да разсеят страховете, че нарушеното корабоплаване по една от най-важните търговски артерии ще нанесе удар на световната икономика.

Но някои съюзници на САЩ, най-вече европейските страни, изразиха резервите си към плана и се противопоставиха на идеята да действат под командването на САЩ.

„Въпросът винаги е в командването и контрола, а в ЕС и НАТО всяка страна запазва политически контрол; в „коалиция на желаещите“ водещата страна държи контрола“, заяви дипломат.

Голяма част от търговията на ЕС с Азия преминава през Червено море и Суецкия канал, а все повече корабни компании пренасочиха маршрутите си през Южна Африка, което забавя търговията и увеличава разходите.

Трима европейски дипломати съобщиха, че първоначално мисията ще работи с три плавателни съда под командването на ЕС като част от т. нар. Обща политика за сигурност и отбрана на съюза.

Двама дипломати заявиха, че Франция и Италия, които вече имат бойни кораби в региона, както и Германия, която планира да изпрати фрегатата „Хесен“, първи ще дадат своя принос. Франция съобщи, че нейният боен кораб „Лангедок“ вече си сътрудничи с водената от САЩ мисия и споделя разузнавателни данни.

Мисията ще бъде финансирана от ЕС, а държавите ще могат да сменят корабите, да допринасят както намерят за добре или просто да дават мълчаливо одобрение, съобщиха дипломатите.

Предстои да се определят точните правила за ангажираност извън патрулирането и как то се вписва в други мисии на ЕС край бреговете на Сомалия и Ормузкия проток – стратегически вход към богатия на петрол и природен газ регион на Персийския залив.

Междувременно беше съобщено, че американската армия е извършила нов удар в Йемен срешу четири противокорабни балистични ракеи на хутите, съобщиха двама американски представители пред Ройтерс.

Единият от представителите заяви, че ракетите са били поразени, тъй като били подготвяни за нападение срещу кораби в региона.

Нападенията на хутите срещу кораби в Червено море продължават дори след като САЩ и Великобритания предприеха миналата седмица първоначална вълна от удари за нарушаване на бойните способности на бунтовниците.

Но за разлика от първоначалните удари на САЩ миналата седмица, които бяха насочени срещу предварително планирани мишени, ударите във вторник изглежда показват, че американската армия ще преследва проактивно бойните способности на хутите, веднага щом бъдат засечени. Ако бъде потвърдено, това ще донесе много по-агресивна позиция на американската армия към хутите.

По-рано днес плаващ под малтийски флаг и с гръцки собственик кораб за насипни товари „Зография“ беше атакуван и поразен от ракета в Червено море, на 76 морски мили северозападно от йеменското пристанище Салееф, съобщи охранителна компания.

Корабът е получил материални щети, но няма пострадали, уточниха охранителната компания и двама източници от гръцкото министерство по въпросите на морския флот.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 16.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още