IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Керемедчиев: Русия изгори и последния си мост към Запада

Европа ще продължава да помага на Украйна на фона на продължаващото блокиране на помощта от САЩ, посочи анализаторът

23:05 | 19.02.24 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Със смъртта на Навални Русия изгори всички мостове за затопляне на отношенията със Запада. Това каза Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria, който анализира темите от провелата се миналата седмица конференция по сигурността в Мюнхен.

"По време на Мюнхенската конференция по сигурността новината за смъртта на Навални премина като шокова вълна от изненада и негодувание. Това е последният мост, който Русия, под ръководството на Путин, изгори за бъдещо затопляне и начин на комуникация със Западния свят“, посочи Керемедчиев.

По думите му на това събитие категорично е станало ясно, че вече Русия ще бъде в конфронтация с всички останали държави. „Няма да има никакво желание за какъвто и да е компромис. Русия преминава на военен режим - и нейната икономика, и политиката ѝ… Режимът на Путин показа, че със смъртта на най-харесвания руски опозиционер, категорично всички мостове за някакво възстановяване на отношенията със Западния свят са изгорени“, каза международният анализатор.

Тази новина и отзвукът от нея промениха дневния ред на конференцията относно помощта за Украйна и темата за възможностите за промяна на европейската система за сигурност рязко взеха връх, посочи събеседникът.

По думите му Европа ще продължава да помага на Украйна. Много е вероятно помощта от Европа да се увеличи заради продължаващото блокиране на помощта от САЩ. "Политическите разногласия в САЩ няма да утихнат и вероятността да се отпуши този много важен канал за подпомагане на Украйна не е голяма", заяви той. 

През последните две години руската икономика премина изцяло на военни релси….докато Европа в момента изостава… Европейските страни отделяха много малка част от своите бюджети за отбрана. Въпреки споразумението за отделяне на 2% от БВП за отбрана, никой не го спазваше, каза Керемедчиев. Според него Европа трябва да вдигне много бързо и рязко своите разходи за отбрана, като това ще е за сметка на други разходи, които се правят в икономически аспект и, разбира се, вдигане на задлъжнялостта.

"Това, което явно се очерта на Мюнхенската конференция, е повишаване и затвърждаване на санкциите към Русия, които в момента не работят ефективно", коментира още експертът.

“Страните членки на ЕС и членки на НАТО ще наложат много по-строго спазване на санкциите към Русия. Това ще е първата стъпка. Втората е, че Европа ще поеме много по-съществена роля във финансирането на украинската армия”, каза той.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 20.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 2
sssaaa
преди 2 месеца
До: andy, не 2, а 3, само че едини от тях отиде към Авдиевка да мотивира Украинците и не се е завърнал още. Така че за сега Фекланата тройна коалиция е с 1 по-малко и то точно най-лъжливия от между тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 10
andy
преди 2 месеца
Миленчо, ама си много умен! Да го знайш! Путин съвсем превъртя и реши да се самосъботира! Нал тъй умнико?! Дано добре ти плащат за умнотиите ти! Все пак манипулираш цяла дузина хора в Инвестоджокера. Може би 2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още