IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата на министрите на СТО в Абу Даби поне засега е безплодна

Преговорите са отложени с още един ден, Индия и Южна Африка остават основна опозиция по ключови въпроси

22:08 | 29.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Преговорите на срещата на министрите на Световната търговска организация в Абу Даби в четвъртък са удължени с още един ден. СТО обяви, че заключителната сесия е била отложена и няма признаци за пробив в разговорите за определяне на нови правила за глобалната търговия.

На срещата се търси споразумение за прекратяване на субсидиите за риболов и удължаване на мораториума върху данъците върху цифровата търговия, припомня „Ройтерс“. Индия и Южна Африка се противопоставят.

Търговските делегати очакваха преговорите да продължат през цялата нощ, тъй като официалните лица се опитваха да намерят допирни точки за промените в търговските правила. Планираното обявяване на окончателно споразумение след четиридневни междуправителствени преговори обаче е отложено за 14 ч. в петък местно време в Абу Даби.

Някои участници в срещата изразяват скептицизъм, че и утре ще има споразумение, защото има сериозни различия между страните.

Министърът на търговията на Нова Зеландия Тод Макклей определя като „добър знак“, че делегатите все още се опитват да обсъждат проблемите. „Има желание за изход, но има делегации и от двете страни по спора, които казват: единственият начин да имаме изход е, ако нашите опасения бъдат разгледани“, коментира той пред „Ройтерс“.

Министърът на търговията на Индия не дава никакви знаци, че страната му ще се откаже от опозицията срещу удължаване на мораториума за данъците върху цифровата търговия. Той посочва, че неговият основен приоритет е коригирането на системата за спорове на СТО, като е повдигнал и въпроса за липсата на напредък с търговския представител на САЩ Катрин Тай на среща в сряда.

Висшият апелативен съд на СТО не работи от четири години поради съпротивата на САЩ срещу назначенията на съдии.  

Група тихоокеански острови, включително Папуа Нова Гвинея и Соломоновите острови, се противопоставят на проектоспоразумението за промени в субсидиите за риболов. Вицепремиерът на Фиджи посочва, че преговорите по темата не са стигнали особено далеч. „Бихме искали големите субсидиращи страни да поставят таван на сегашното ниво на субсидиите“, посочва Маноа Серу Камикамика.

Търговски делегат от развита държава обаче отхвърля това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 29.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още