IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК отпуска 500 млн. евро за производството на боеприпаси за ЕС

Комисията за първи път стимулира държавите членки да придобиват съвместно отбранителни продукти

15:29 | 15.03.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Европейската комисия отпуска 500 млн. евро за увеличаване на капацитета на европейската отбранителна промишленост за производство до 2 млн. боеприпаси годишно до края на 2025 г, съобщават от пресслужбата на институцията. Средствата са предвидени в Акта в подкрепа на производството на боеприпаси (ASAP).

Комисията е подбрала 31 проекта за подпомагане на европейската промишленост, които обхващат пет области: взривни вещества, барут, снаряди, ракети и сертифициране. Проектите ще бъдат финансирани с 513 млн. евро от бюджетите на ЕС и Норвегия. Очаква се тази сума да нарасне и от допълнителни инвестиции от промишлеността чрез съфинансиране, което да доведе до обща инвестиция от около 1,4 млрд. евро във веригата за доставки. Споразуменията за отпускане на безвъзмездни средства с избраните кандидати трябва да бъдат подписани през май 2024 г.

Комисията също така дава начало на работната програма за инструмента за укрепване на европейската отбранителна промишленост чрез съвместни обществени поръчки (EDIRPA) и четвъртата годишна работна програма на Европейския фонд за отбрана (ЕФО). Взети заедно, тези програми разполагат с бюджет от почти 2 млрд. евро.

От Комисията посочват, че с приемането на EDIRPA и отправянето на съответните покани за представяне на предложения ЕК за първи път стимулира държавите членки да придобиват съвместно отбранителни продукти, обслужващи най-неотложните и критични нужди, най-вече тези, произтичащи от войната на Русия в Украйна. С общ бюджет от 310 млн. евро, работната програма на EDIRPA ще подпомага съвместното възлагане на обществени поръчки в областта на отбраната. Крайният срок за представяне на предложения е 25 юли 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 15.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още