IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия обяви, че има доказателства за връзка на терористите, убили над 140 души, с Украйна

Вашингтон определя руските обвинения като "абсурд и пропаганда"

21:04 | 28.03.24 г. 15
Автор - снимка
Създател
Концертната зала "Крокус Сити Хол" в пламъци след атентата. Снимка: EPA/VASILY PRUDNIKOV
Концертната зала "Крокус Сити Хол" в пламъци след атентата. Снимка: EPA/VASILY PRUDNIKOV

Руските следствени органи заявяват, че са открили доказателства, че терористите, които убиха повече от 140 души при нападение в концертна зала в Подмосковието миналата седмица, са свързани с "украинските националисти", предава Ройтерс.

Русия от самото начало обяви, че разследва украинска връзка в терористичната атака, въпреки че Киев отрича да е замесен, а екстремистката групировка "Ислямска държава" пое отговорност за нападението.

Руският Следствен комитет посочва днес в изявление, че за първи път е открил доказателства за украинска връзка. Комитетът обаче не публикува доказателствата.

"В резултат на работата със задържаните терористи, изучаването на техническите устройства, иззети от тях, и анализиране на информация за финансови трансакции бяха получени доказателства за връзката им с украинските националисти", казва се в изявлението на Следствения комитет.

В изявлението се посочва още, че нападателите са получили значителни суми в брой и криптовалута от Украйна, както и че още един заподозрян, участвал във финансирането на терористите, е бил задържан.

Единадесет души бяха арестувани през първите 24 часа след терористичната атака, като осем от тях, включително четиримата заподозрени извършители, бяха изпратени в предварителния арест. Седем от тях са от Таджикистан, а един - от Киргизстан.

За четиримата предполагаеми преки извършители на атаката се подозира, че може да са били под въздействие на наркотици, отбелязват ДПА и ТАСС.

Руският президент Владимир Путин и Федералната служба за сигурност (ФСС) твърдят, без да представят доказателства, че Украйна и Западът стоят зад нападението, отбелязва Асошиейтед прес.

Украйна отрича да е замесена, а нейни представители твърдят, че Русия отправя обвиненията като претекст, за да ескалира инвазията си в съседната държава, посочва АП. 

Белият дом определи като "абсурд" твърдението на Русия, че Украйна е замесена в нападението срещу концертната зала "Крокус сити хол", и заяви, че е напълно ясно, че групировката "Ислямска държава" е "единственият отговорен" за атаката, съобщават Ройтерс и Франс прес.

На брифинг пред журналисти говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби коментира, че САЩ са предали на руските служби за сигурност писмено предупреждение за екстремистка атака срещу големи събирания в Москва, едно от многото предупреждения, които са били предварително предоставени на Кремъл.

"Пределно ясно е, че "Ислямска държава" е единственият отговорен за ужасяващата атака в Москва миналата седмица", заявява Кърби. "Всъщност САЩ се опитаха да помогнат за предотвратяването на тази терористична атака и Кремъл знае това", добавя той.

Кърби говори малко след като руският Следствен комитет съобщи, че е открил доказателства, че четиримата стрелци, извършили нападението, са били свързани с "украински националисти" и са получили пари в брой и криптовалута от Киев.

Говорителят на Белия дом определя руските обвинения срещу Украйна като "абсурд и пропаганда".

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 28.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

12
rate up comment 8 rate down comment 5
aldy
преди 4 седмици
Поръчителят определя руските обвинения като "абсурд и пропаганда"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 5
aldy
преди 4 седмици
РФ показа, че няма да чака одобрението на престъпниците и започна раздаването на наградите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 3
aldy
преди 4 седмици
Кой и защо ме кара да попълвам 100 пъти *** картинки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 6
aldy
преди 4 седмици
Пределно ясно е, че крадецът първи се развиква "Дръжте крадеца!". И сега поръчителите не закъсняха. Още в пърия час, труповете още не бяха изстинали, а следствието тепърва започваше работа, но ФАЩ вече знаеха, че не е Ze . Така те знаеха и за Севпотоците и обявиха веднага, че е Путин. За МН17 те също веднага се обадиха, на 15-та минута. Какво по-голямо доказателство от това #КОЙ и поръчал теракта? А Данилов открито си призна, че те са извършителите и ще има още от същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 3
wart
преди 4 седмици
"Пределно ясно е, че "Ислямска държава" е единственият отговорен за ужасяващата атака в Москва миналата седмица", заявява Кърби. " Каквито и колкото доказателства да имате нищо няма да се промени , на тях им се казва ---това ще казвате и ще повтаряте едно и също - - както от 2 години ни казват -- "'''Русия нападана Украйна "'' - нищо повече . Защо ?- кои са причините ? - не трябва да се задава въпроси и да се мисли или да се разсъждав . Само ще повтаряш това което ти е казано , промива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 7
Tikva007
преди 4 седмици
Брейй, днес цяла рота от тъмно сте се запънали на амбразурата да сипете залпов отън по интелекта на Путин и да разяснявате пълната несъстоятелност на съществуването на руснаците като цяло. Отдавна не е имало такова струпване на войни на правата вяра?! Липсват само зелката Ташка фон Мюнхаузен, жена й Бомбашка Калафатска и щерка им - ушшаннката Джуджанка. Да няма връзка с триумфа на българския културен и политически интелект с харвардска закваска, който разля благодат из населеното ни място?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 16
xapoznai
преди 4 седмици
Дори самите руски граждани не вярват, но искат някак си да оправдаят зверствата на режима си, така че вероятно каквато и глупост да им поднесат истинските терористи, те ще я поемат с отворени обятия. Никой не иска да се чувства като *** и тези които още си седят там ще повярват и че украинците са извънземна раса, която иска да ги завладее само някак да успокоят душите си, че не са най-долното племе в съвременната история!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 15
alex8712
преди 4 седмици
Мдам, всичките четирима нападатели родени в Таджикистан; двама от тях дори с руско гражданство; тръгнали да бягат в Беларус, но иначе желязна връзка с Украйна... Апропо, следственият комитет намира потвърждение за връзката едва сега, а Пу. и компания я разкриха собственоръчно още преди седмица?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 18
evlogi
преди 4 седмици
Аз съм убеден,че тя Русия има и доказателства че земята е плоска, но засега ги крие, за да не попаднат във вражески ръце. В Кремъл смятат,че населението по света се състои от и.д,ио.ти като подопечното нему.Донякъде е право де, особено примерно за нашето..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 20
Momchil_Matev
преди 4 седмици
Какви доказателства, какви пет лева Показания, изтръгнати чрез мъчения. За проследени транзакции и подобни нелепици не може и дума да става - те са изключени заради санкциите от всякакви международни системи Кой ще им даде информация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още