IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Путин е отхвърлил предупреждението на САЩ за евентуална терористична атака

Руският президент все още не е коментирал трагедията в концертната зала край Москва

10:30 | 23.03.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Руският президент Владимир Путин е отхвърлил предупрежденията за терористична заплаха дни преди най-смъртоносната атака в Москва от повече от две десетилетия, която отне живота на най-малко 60 души, докато други 145 бяха ранени, съобщава Bloomberg.

Путин все още не се е появявал или коментирал публично атентата, по време на който група въоръжени мъже откриха огън срещу хора, присъстващи на рок концерт в Crocus City Hall в периферията на столицата. Огън избухна в сградата след няколко експлозии, което доведе до частично срутване на покрива.

SITE, организация, която проследява джихадистки канали, казва, че „Ислямска държава“ е поела отговорност за нападението в публикация в Telegram. Bloomberg не успя веднага да потвърди това. Продължава издирването на заподозрените, които са избягали с кола, съобщи държавната агенция РИА Новости.

Следствената комисия на Русия заяви в събота, че броят на жертвите може да се увеличи според информационната служба Интерфакс. Това е най-голямата терористична атака в Москва, откакто чеченските сепаратисти взеха заложници през 2002 г. в театъра Nord-Ost, където най-малко 170 души, включително десетките нападатели, загинаха по време на неуспешна спасителна мисия.

Във вторник на среща с висши офицери от Федералната служба за сигурност Путин разкритикува „откровено казано, провокативни изявления“ на западни служители по-рано този месец, предупреждаващи за възможна предстояща терористична атака в града. „Всичко това прилича на откровено изнудване и намерение за сплашване и дестабилизиране на нашето общество“, заяви президентът пред Федералната служба за сигурност на Русия ФСБ.

Посолството на САЩ в Москва издаде публично предупреждение на 7 март, че „екстремистите имат непосредствени планове да атакуват големи събирания в Москва, включително концерти“.

Въпреки че САЩ не казаха конкретно, че предупреждението е свързано с атаката, говорителят на Съвета за национална сигурност Адриен Уотсън обяви късно в петък, че „правителството на САЩ е имало информация за планирана терористична атака в Москва“.

„Правителството на САЩ също сподели тази информация с руските власти в съответствие с дългогодишната си политика на „задължение за предупреждение“, добавя тя.

Нападението беше извършено само дни след като Путин затвърди хватката си над Русия, като спечели пети мандат с 87% от гласовете на президентските избори.

ФСБ заяви по-рано този месец, че е предотвратила нападение срещу московска синагога от това, което определи като афганистански клон на „Ислямска държава“, съобщи Интерфакс.

Някои руски държавни медийни коментатори предположиха, че Киев може да е виновен, но Украйна отрече каквато и да е роля, наричайки това операция под фалшив флаг на Кремъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 23.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 9
Pyramid
преди 1 месец
Естествено е, когато сам разработваш операция, да "имаш данни" за нея и неестествено е, ако смяташ да я проведен, да я издадеш с подробности. От друга страна, разсейването на врага, най-добре се прави с "достоверни но, не особено конкретни" намеци. Т.е. тук ясно личи терористичният похват да се звъни по тлф и да се "предупреждава" за бомба там, където нама,докато се слага там, за където, не се и споменава. Съответни, руското недоверие си е било съвсем уместно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 19
aldy
преди 1 месец
Дрън-дрън, "РабДело". Първата работа на ФАЩ беше да обявят 404 за непричастна към теракта. И това още в първия час. Гузен негонен бяга. Сега вече са ясни много подробности, защото славейчетата вече кукуригат и си признават всичко. Следите водят към обичайните извършители, наглосаксиите и техните слуги. Буданов да му мисли. И не само той.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още