IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западни посолства предупреждават за възможни терористични атаки в Русия

ФСБ съобщи за предотвратен акт срещу синагога в Москва

10:32 | 08.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Предупреждения за възможни терористични атаки публикуваха посолствата на САЩ и Великобритания в Русия. На базата на наблюдения на дейности на екстремистки групи американската дипломатическа мисия препоръча на своите граждани в Москва да избягват масови публични прояви, включително и концерти в следващите 48 часа.

Британското посолство публикува съобщението на своите американски колеги и добавя препоръката британците като цяло да избягват пътуване в Русия.

Без обяснения Германия съобщи, че посолството им в Москва и консулската служба в Санкт Петербург няма да работят на 8 март, макар че в Русия днешният ден е почивен. 

Преди ден руската Федералната служба за сигурност (ФСБ) съобщи за предотвратена подготовка за терористичен акт на "Ислямска държава" срещу синагога в Москва, пише ТАСС. От службите уточняват, че плановете са били за нападение с огнестрелни оръжия. При ареста на клетката на терористичната организация се е стигнало до престрелка и членовете ù са неутрализирани, допълват още от ФСБ.

Опасения на анализатори сочат, че голям терористичен акт може да бъде използван от руския президент Владимир Путин за мобилизиране на руснаците във войната в Украйна. По подобен начин той поведе войната в Чечения след серия от терористични актове в Русия и Дагестан през 1999 година. Социологически проучвания на независими руски агенции показват, че руснаците не са против войната в Украйна, но и не се интересуват особено от военните действия.

Доказателство за това е и речта на Владимир Путин пред руската Дума преди седмица, в което войната присъстваше основно като социална подкрепа за ветераните и техните семейства. Данните от рейтинга на телевизиите, излъчили речта на руския президент, показаха слаб интерес на аудиторията - всеки 10-ти руснак е гледал предаванията, макар че почти всички телевизии, много кина и монитори на обществени места излъчваха на живо.

Руски наблюдатели обясниха ниския рейтинг със спокойствието в руското общество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 08.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още