IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Чуков: България се ползва като тил за терористични действия извън страната

Германското издание Der Spiegel съобщи за предполагаем тайник с оръжия на „Хамас“ у нас

10:30 | 04.04.24 г. 1
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Предполагаем тайник с оръжие на „Хамас“ е бил открит в България, съобщава германското издание Der Spiegel. Снимки на пистолети и пълнители са били открити в мобилния телефон на един от общо четирима арестувани в Берлин и Ротердам през декември по подозрения за връзки с „Хамас“. Цифрови данни в снимките са отвели разследващите до Южна България, където оръжията са били заровени в плик под дърво. Българската полиция е конфискувала арсенала, съобщава БНТ.

Твърди се, че един от задържаните пред декември, роден в Ливан, е получил нареждане от военното крило на Хамас да създаде оръжейни скривалища в Европа за нападения срещу евреи, основно в Германия. Няколко от заподозрените са пътували многократно и до Полша, но там не е установено със сигурност наличие на тайник. Германските власти са били известени от израелските тайни служби, става ясно още от публикацията.

„Очевидно е, че това, което са намерили нашите разследващи полицаи, е много неприятно. Това е веществено доказателство, че България се ползва като тил, като логистика за терористични действия извън територията на нашата държава“, каза пред Нова телевизия арабистът проф. Виктор Чуков. По думите му обаче това не значи, че тук има терористични структури, а отделни хора, които симпатизират на радикалния ислям. Според него МВР знае това от много отдавна.

Всички тези събития, които се описват, включително в България, Полша и може би други източноевропейски държави, трябва да свържем с Германия, каза Чуков.

Германия е една изключително важна държава не само като политическо, но и като икономическо място за набавяне на средства за организации от типа на „Хамас“, „Хизбула“ и „Ислямска държава“, защото там имат много повече симпатизанти, смята арабистът.

Той вижда връзка между терористичния акт на „Хамас“ срещу Израел от 7 октомври и активизирането на подобен тип дейности и отделни клетки и личности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 04.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
aldy
преди 3 седмици
Няма начин в това терористично свърталище да няма и участници поне в подготовката на нападението на "Крокус сити хол". За аферата с иконите 100%. Някой ще яде дървото, ама да видим кога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още