IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на шоколада вероятно ще се повиши с около 10%, прогнозират от бранша

При консумацията на шоколадови продукти има голямо повишение, посочи Павел Танев, шеф-сладкар

12:51 | 08.04.24 г.

Цената на шоколада със сигурност ще продължи да се покачва, като вероятно ще се повиши с около 10%. Това обаче зависи от много фактори, не само от ръста в цената на какаото. Това каза Павел Танев, шеф-сладкар, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Танев зае второ място в Югоизточна Европа в тазгодишното състезание World Chocolate Masters.

"Поскъпването на какаото до 10 хил. долара за тон ще се отрази на цената на крайния продукт, но заедно с това поскъпна и енергията и други суровини", посочи гостът. Той допълни, че ръст в цените има при захарта, плодовете и други съставки в крайния продукт. 

"Случвало се е за един месец да получа цена на една суровина, повишена около три пъти между 2% и 10%. В момента има застой, който нормализира крайната цена на всяко едно изделие, но цената на шоколада със сигурност ще продължи да се покачва. Наред с това консумацията на този етап не намалява, дори има голямо повишение", посочи събеседникът.

Както други продукти шоколадът следва новите тенденции като здравословното хранене. "Може да се направи шоколад изцяло от какао, без добавена захар, но трудно ще намери пазар в България заради високата си цена", каза Танев.

България тепърва започва да се развива в сферата на сладкарството, коментира още гостът в предаването.

Ще се задържи ли трендът за здравословни сладки изделия, има ли достатъчно кадри в индустрията и други коментари може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 08.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още