IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко близо е светът до какаова криза?

Световното търсене расте с 3-4% годишно, а новозасадените дръвчета не са достатъчно, за да компенсират

21:38 | 12.03.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

В момента какаото на световния пазар се търгува на рекордни цени. Климатичните промени са основната причина за тази криза, защото засягат значително Западна Африка, в която се отглежда огромна част от какаото по света. Върху цената на суровината натежават и новите регулации на Европейския съюз. Това коментира Марк Доналдсън, основател на Cocoa2Chocolate, в интервю за предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Светът се намира в трета година на дефицит в предлагането, достигащ около 200 000 тона годишно. Дефицитът на какаови зърна се очаква да достигне 800 000 тона за тази година, посочи събеседникът.

По думите му климатичните промени са основната причина за тази криза, защото засягат значително Западна Африка, в която се отглежда огромна част от какаото по света. "Ако има проблеми в Кот Д`Ивоар, Гана, Нигерия и Камерун, това означава, че 75% от световното производство е засегнато и няма достатъчно в останалата част на света, за да компенсира", посочи той. И допълни, че има други места, от които могат да бъдат внасяни какаови зърна, но повечето от тях не отговарят на европейските изисквания.

Световното търсене расте с 3-4% годишно, като новозасадените дръвчета не са достатъчно, за да настигнат този ръст.

Върху цената на какаото натежават и новите регулации, които въвежда ЕС. „Според регламента за обезлесяването всеки килограм какао, който влиза в Европа, независимо дали става въпрос за какаови зърна, какаови продукти или шоколад, всичко, свързано с какаото, трябва да има проследяемост буквално от дървото, от което идва. Няма да има достатъчно от това какао, което да отговаря на нуждите на Европа“, смята Доналдсън. 

По думите му новият регламент на ЕС EUDR е най-бързо въведеният европейски регламент в историята и може би най-сложният такъв, каза гостът. Този регламент добавя допълнителни разходи, а на Европа са необходими 1,8 милиона тона какаови зърна на година, но такова количество не е налично.

„Имаме налице търсене за много ограничено количество продукт. Изглежда, че няма да има достатъчно какао, което да идва в Европа. Ако добавите към европейския регламент за обезлесяването и трите години на дефицит, получавате перфектната буря за суровината“, добави гостът в предаването.

„Дали това е криза? Определено е криза за всички. Надявам се, че с фермерите се отнасят справедливо, така че поне да имат възможността да работят под мониторинг и устойчиво. За да можем всички ние да се възползваме от по-достъпно какао в бъдеще“, посочи Доналдсън.

Целия коментар гледайте във видеото Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 12.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още