IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостигът на предлагане тласна цената на какаото до рекорден връх

Очаква се дефицитът в предлагането на какао тази година да достигне 375 хил. тона

10:24 | 09.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на какаото в света достигнаха нови върхове в четвъртък, тъй като търговците продължават да се борят за доставки и прогнозират по-големи дефицити този сезон, а притесненията за следващия нарастват, пише Ройтерс.

Ръстът на цените се усеща и на рафтовете в магазините. Компанията Hershey очаква ново забавяне на търсенето на продуктите ѝ от по-внимателните в разходите си клиенти, след като обемът на продажбите ѝ намаля с 6,6% през четвъртото тримесечие.

Големият производител на шоколад, чиито книжа поевтиняха с около 30% спрямо връхната им точка през май 2023 г., също заяви по-рано, че очаква по-високите цени на какаото да ограничи ръста на печалбата му тази година.

Фючърсите върху какаото отбелязаха рекорд, надминавайки връхната точка от 70-те години на миналия век. Графика: Bloomberg LP Фючърсите върху какаото отбелязаха рекорд, надминавайки връхната точка от 70-те години на миналия век. Графика: Bloomberg LP

Обемите при конкурента Mondelez, производител на шоколадите Cadbury, също намаляха миналото тримесечие.

„Връщайки се 47 години назад, всяка голяма промяна в цената е била последвана от голям срив на цените с 20% до 50% в рамките на една-две години. Различно ли е положението този път? Според мои източници в какаовите плантации в Западна Африка...ДА!“, коментира метеорологът и консултант в търговията със суровини Джим Ромер от компанията Best Weather.

„Поне засега трудното положение може да продължи още месец-два“, допълва той, посочвайки щетите за какаовата реколта заради силните ветрове харматан във водещия производствен регион Западна Африка.

Бенчмарковите фючърси върху какаото в Лондон достигнаха нов рекорд от 4670 паунда за метричен тон на борсата ICE в четвъртък и завършиха деня на ниво от 4660 паунда за тон, което е ръст със 7,3% за ден. Цените са нараснали почти двойно от началото на миналата година.

Бенчмарковите фючърси върху какаото в Ню Йорк достигнаха нов исторически връх от 5874 долара за тон, като отбелязаха ръст от 7,3% в края на търговията до ниво от 5805 долара. Те са поскъпнали с около 90% от началото на миналата година.

Износители и производители във втория по големина производител на какао в света Гана заявиха пред Ройтерс, че се очаква производството за текущия сезон 2023-2024 г. да достигне едва 475 хил.-500 хил. тона спрямо 655 хил. тона миналата година.

Миналата седмица допитване на Ройтерс за какаото прогнозира дефицит от 375 хил. тона за сезон 2023-2024 г., над два пъти повече от средната оценка в предходното допитване през август. Това е очакване за трети пореден дефицит в предлагането на пазара.

Източник от индустрията заяви пред Ройтерс, че търговците се опасяват, че недостигът ще продължи и през следващото година, тъй като липсващите обеми от реколтата този сезон ще трябва да бъдат запълнени със зърна от следващия.

„Какво ще стане, ако реколтата следващия сезон е слаба?“, запита той.

На пазарите на други суровини цената на суровата захар нарасна с 0,4% до 23,98 цента за фунт, а бялата захар поскъпна с 1,4% до 665,70 долара за тон.

Цената на кафето сорт арабика намаля с 1,1% до 18585 долара за фунт, а тази на кафето сорт робуста изгуби 0,2% от стойността си до 3109 долара за тон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 09.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още