IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският канцлер в Китай: Искаме справедлив автомобилен пазар, без дъмпинг

Политик номер едно на Германия призова за деескалация на напрежението в Близкия изток

15:15 | 15.04.24 г. 5
Германският канцлер Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg L.P.
Германският канцлер Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg L.P.

Германският канцлер Олаф Шолц, който е на посещение в Китай, настоя за отворени и справедливи пазари, като предупреди своите домакини срещу дъмпинга и свръхпроизводството, като същевременно призова Европейския съюз (ЕС) да не действа срещу Пекин от протекционистки лични интереси.

Пътуването на Шолц до Китай, в което той е придружен от няколко водещи германски бизнес ръководители, както и от трима министри, се наблюдава внимателно за знаци за това как Европа ще калибрира своя отговор на вълната от вносни китайски стоки, пише Ройтерс.

Тридневното посещение е първото за Шолц в Китай, откакто правителството му стартира стратегията за "намаляване на риска" миналата година, за да избегне прекомерното обвързване на Германия с втората по големина икономика в света.

Все пак визитата на Шолц беше засенчена от атаката на Иран чрез дронове и ракети срещу Израел през уикенда, която подхрани страховете от по-широк регионален конфликт.

Шолц предупреди Иран да не нанася повече удари, но също така се присъедини към други западни лидери в призива към Израел да помогне за охлаждане на напрежението.

Очаква се Китай да притисне Берлин да не подкрепя подготвяните мерки на ЕС срещу вноса на китайски автомобили, оборудване за слънчеви и вятърни паркове.

"Ще има и китайски коли в Германия и Европа. Единственото нещо, което винаги трябва да е ясно, е, че конкуренцията трябва да бъде честна", изтъква Шолц пред студенти от университета „Тонгджи“ в Шанхай. „С други думи, да няма дъмпинг, да няма свръхпроизводство, да не се нарушават авторските права“, добавя германският канцлер.

По думите му е важно да се позволи на компаниите да създават производствени мощности на местни ниво без юридически пречки.

Въпреки това, попитан по-късно за призивите на председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен блокът да се защити от китайския свръхкапацитет, Шолц изрази резерви.

Той ще повдигне въпроса за честната конкуренция на среща с китайския президент Си Дзинпин във вторник (16 април).

„Но това трябва да стане от позиция на самоуверена конкурентоспособност, а не от протекционистки мотиви“, подчертава той, сравнявайки опасенията относно китайските автомобили с предишни, според него неоснователни опасения относно японските и южнокорейските автомобили.

Страх от големите държави

Шолц планира да разпита президента Си относно подкрепата на Китай за руската военновременна икономика, две години след като Москва отприщи инвазията си в Украйна, включително за това как Русия използва стоки с двойна употреба, доставени от Китай за военни цели.

Германското правителство и германските фирми също са предпазливи от всеки потенциален бъдещ конфликт около Тайван.

Без да споменава Китай по име, Шолц казва, че малките страни не трябва да живеят в страх от големите държави и че границите не трябва да се променят със сила.

„Един от тези принципи е, че не трябва да се страхуваме от нашите съседи“, изтъква Шолц пред студентите, сравнявайки глобалните ценности и отношенията между държавите със съседските отношения. "Искаме това в нашия собствен живот. Ако съседът ни е голям, силен, мускулест човек, тогава винаги искаме да кажем здравей и да сме сигурни, че никога няма да ни нарани", добавя той.

Шолц обвини Иран за предизвикването на "сериозна ескалация" и похвали как Израел и неговите съюзници са отблъснали атаката.

„Това е успех, който може би не бива да се пропилява. Ето защо ви съветваме сами да допринесете за деескалацията“, изтъква Шолц, имайки предвид Израел и спекулациите, че страната може да планира ответен удар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 15.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
bobopopov
преди 1 седмица
Много е лесно да лаеш,при условие,че в немско,вдигнаха %печалба до небето,а жълтеникавите, бачкат като изоглавени и то под санкции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
Абе редакцията, тоз няма ли вече да го банвате завинаги?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: Кухия олигуффрен, малоуууюмния центаджия, пак се оссииираш и вооониш на ***. Да ти EBEM puutkati Lelina зероумник тапанарсски!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 15
khao
преди 1 седмица
До: 0pk малоуууюма копейка с пети клас тръгнала дв коментира по умни хора от него и процеси от които нищо не отбира... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
0pk
преди 2 седмици
Чичо Олаф, който с ранга на зам. кмет управляваш провинция на ЕС, тръгнал да обяснява за честност на китайците :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още