IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-търсените смартфони и телевизори на изплащане у нас са поскъпнали силно през 2021 г.

Средната сума в заявленията за потребителски заеми е нараснала с 16% за една година, отчитат в БНП Париба Лични Финанси

17:45 | 09.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Значителен ръст бележат средните цени на три от най-търсените модели в топ петте категории стоки от класацията „Топ 10 на изплащане“ от БНП Париба Лични Финанси в България през миналата година. Най-търсените модели при смартфоните, телевизорите и лаптопите, които са на първо, второ и четвърто място в рейтинга, поскъпват за година съответно с 63%, 31% и 18%.

Най-значителен е ръстът в категория „Смартфони“, където най-търсеният модел през миналата година е със средна цена 1500-1550 лева - с 63% повече в сравнение с топ модела на 2020 г. Новият победител е смартфон с много високи характеристики, които отговарят на последните изисквания за такива устройства – екран и камера с висока резолюция, мощен процесор, 5G свързаност.

Най-търсените телевизори вече са в ценовия сегмент 950-1000 лева, докато победителят в класацията за 2020 г. струваше 800-850 лева. Топ моделът за последните 12 месеца е с 55“ екран, 4К Ultra HD резолюция и силен процесор. Това смарт устройство е като хъб за забавление с директна свързаност към стрийминг платформи за видео и музика, достъп до гейминг портали, възможност за инсталиране на приложения.

Значителен ръст от 31% има и при средната цена на най-търсения лаптоп, като тя достига 1200-1250 лева. Обяснението за тази тенденция е, че хората инвестират повече пари за такива устройства заради работата и ученето от вкъщи. Победителят в тази категория е с последно поколение процесор, външна видео карта, енергийно ефективен SSD хард диск и щадящ очите дисплей.

Увеличение на сумата за финансиране

През миналата година средният размер на сумата в заявленията за финансиране на покупки на стоки на изплащане, подадени към БНП Париба Лични Финанси, е нараснал с 16% до 695 лв. През 2020 г. средната сума беше 600 лв.

Експертите на банката обясняват по-високите средни цени на най-търсените смартфони, телевизори и лаптопи, както и цялостния ръст на размера на заявленията, с две основни тенденции. 

От една страна, през миналата година икономиката започна плавно да се възстановява от кризата – периодите на затваряне бяха по-кратки в сравнение с тези от 2020 г. и здравните мерки бяха по-леки. През 2021 г. много бизнеси бяха отворени отново и се завърнаха към нормална работа, което се доказва и от ръста на заетостта. Все повече българи имат стабилни доходи, а това засили увереността по отношение на личната ситуация и на възможността за обслужване на потребителски кредити. Наблюденията са, че българите търсят финансиране за покупки на по-скъпи стоки.

Другото обяснение за ръста на средните цени е инфлацията, която през 2021 г. беше най-високата отчетена в България през последните 14 години според данни на националната статистика.

Климатиците влязоха в топ 3 

Оптимизмът на хората по отношение на бъдещето се доказва и от бумът на секторите строителство и недвижими имоти през 2021 г. Пазарът беше доминиран от строителството на нови жилища и по данни на НСИ през последната година са завършени 12 хил. нови апартамента. Тази динамика, както и енергийната ефективност на климатиците са две от основните причини за значителния ръст от 30% на броя на заявленията за финансиране на покупката на климатици. Така те се изкачват до №3 в класацията „Топ 10 на изплащане“, докато година по-рано бяха на шеста позиция.

В БНП Париба Лични Финанси отчитат, че най-търсеният модел климатик през 2021 г. е бил на средна цена 950-1000 лева, сходна до тази от 2020 г. Той може да се използва за отопление и охлаждане, има тих режим на работа, йонизираща функция и антибактериален филтър.

Слаб ръст на лихвите на потребителските заеми

„В краткосрочен план не очаквам сериозна промяна на лихвите в България и според мен през 2022 г. ще има незначителни вариации в сравнение с нивата от края на 2021 г.“, коментира Жозе Салойо, управител на БНП Париба Лични Финанси в България. Според него обаче трябва да се имат предвид спецификите на различните продукти. За пример банкерът даде лихвите по ипотечните кредити, които „вървят стабилно надолу и към момента са малко над 2,5%“. По думите му това се обяснява с факта, че тези кредити са обезпечени с имот и са за дълъг период от време.

„От друга страна, наблюдаваме, макар и слаб, ръст на лихвите по потребителските кредити, който се обяснява както с повишеното търсене през последното тримесечие на 2021 г., така и с нарастващата увереност на хората по отношение на личните им финанси и с желанието им да потребяват повече“, посочи банкерът и цитира статистиката на централната банка, според която през декември 2021 г. лихвата за тези продукти достигна 8,55%.

Банкерът е на мнение, че през 2022 г. потреблението в България ще расте. Като аргументи за своя оптимизъм Жозе Салойо посочи няколко причини – прогнозата, че това ще бъде последната пандемична вълна и животът постепенно ще се завърне към „нормалното“.

„Вече виждаме, че в много европейски страни правителствата разхлабват или дори изцяло отменят здравните мерки. В България се очаква зелените сертификати да отпаднат през месец март. Друга причина е, че много български и международни експерти и институции прогнозират успокояване на инфлацията в следващите месеци, което ще даде допълнително спокойствие на хората“, убеден е банкерът.

Той прогнозира, че ще има завръщане към нормална работа на бизнеса, заетостта ще расте, хората ще имат стабилни доходи и ще са готови да реализират плановете, които отложиха заради пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още