IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямата германска верига за хранителни стоки загуби спор с Coca-Cola

Засега производителят на напитки не е длъжен да доставя стоки на Edeka

13:43 | 29.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Най-голямата верига за хранителни стоки в Германия Edeka поне засега губи съдебния си спор с производителя на безалкохолни напитки Coca-Cola. Областният съд на Хамбург отмени временната заповед от 8 септември и с решението си отхвърля искането на Edeka за забрана на доставките, съобщава говорител на съда, цитиран от DPA.

Според съда, отговарящ за търговските въпроси, Edeka не е успяла да представи достатъчно убедителни доказателства, че цените, искани от Coca-Cola, се отклоняват значително от цените, които вероятно биха били резултат от ефективна конкуренция. Сравнението на процентното увеличение на цените, направено от Edeka по отношение на конкурент на Coca-Cola, и сравнението с развитието на цените на пазара на бира и бирени миксове не се е оказало достатъчно за съда.

Освен това липсвало т.нар. основание за налагане на забрана, т.е. не е имало особена спешност за търговеца на хранителни стоки, която да оправдае принуждаването на Coca-Cola да продължи да доставя при предишните условия. Говорителят на съда обясни, че докато Coca-Cola не би могла да предяви последващ иск за по-високи цени, ако продължи да доставя при предишните условия, Edeka би могла да претендира за връщане на цената, за която се твърди, че е била неправомерно завишена. В началото на септември, когато съдът издаде съдебната заповед и забрани на Coca-Cola да спре доставките, той бе на друго мнение.

Преди това производителят на напитки бе спрял доставките си за най-големата германска верига за търговия с хранителни стоки, тъй като Edeka е отхвърлила исканията за по-високи цени. По това време съдът приемаше, че Coca-Cola злоупотребява с господстващо положение, като определя цени и ги налага с помощта на замразяване на доставките, и че поведението ѝ е в противоречие със закона за картелите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 29.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още